Trgovinski sporazum neće biti potpisan prije američkih izbora

Banka Goldman Sachs više ne očekuje postizanje trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine prije američkih predsjedničkih izbora 2020. godine, i predskazuje recesiju američkog gospodarstva.

Najnovije zaoštravanje odnosa na relaciji Washington-Peking očito je bilo okidač za ovakva razmišljanja. Naime, početkom mjeseca američki je predsjednik Donald Trump najavio uvođenje carina od 10% i na preostali uvoz kineskih proizvoda (dakle, na gotovo čitav godišnji kineski izvoz u SAD) u vrijednosti od 300 milijardi dolara od 1. rujna. Osim toga, američko Ministarstvo financija po prvi je put Kinu i službeno proglasilo deviznim manipulatorom, a isto je učinio i sam Donald Trump.

Učitavajući najnoviju eskalaciju trgovinskog rata dvaju najvećih gospodarstava svijeta, analitičari Goldman Sachs-a snižavaju svoje prognoze o dinamici rasta američkog BDP-a za IV . kvartal na 1,8%. Prekidi u lancima isporuka i neizvjesnost u daljnjoj politici dovest će do smanjenja aktivnosti tvrtki i primorati ih na sniženje kapitalnih troškova.

„Strahovi od toga da će trgovinski rat poslužiti… za recesiju, rastu“, navodi Goldman Sachs, povećavajući ocjenu utjecaja trgovinskog rata na gospodarski rast.

Zapravo, ne radi se o ničemu novom: ekonomisti već duže vrijeme govore o skorom zaustavljanju rasta američkog gospodarstva. Osim toga, čini se kako od trgovinskog sporzuma do američkih izbora neće biti ništa. Kini se ne sviđa Trumpova politika i kineska vlada može u potpunosti poduzimati protumjere  prema njoj do početka izbora u SAD-u. Pri tom će ekonomija SAD-a osjetno oslabiti, trgovinska neravnoteža se povećati, a financijsko tržište slabiti. Takav kompleks problema može biti poguban po Trumpa.

Pri tom je zanimljivo podsjetiti da niti jedan američki predsjednik nije uspio osvojiti drugi uzastopni mandat u uvjetima padanja tržišnih indeksa.





Zapravo, stanje u SAD-u sada je takvo da američko povišenje carina protiv kineskih proizvoda plaćaju u potpunosti američki potrošači i proizvođači. Prema informacijama „Reason“-a investicije u američki biznis oštro su se smanjile od početka trgovinskog rata, a američki izvoz također trpi osjetne gubitke, navodi SHTFplan.com.

Prema informacijama američkog Ministarstva gospodarstva, razlika između toga koliko SAD izvozi u Kinu i koliko ona uvozi iz nje porasla je u lipnju na 30,2 milijarde dolara u usporedbi s 30,1 mlrd. mjesec dana ranije. A trgovinski deficit, navodi Bloomberg, bio je veliki problem za Trumpa i jedan od glavnih razloga zbog kojih je on počeo trgovinski rat. Trump je uvijek govorio kako će carine na kineske proizvode taj deficit smanjiti. Ali, kako su i govorili brojni uvaženi ekonomski stručnjaci, miješanje države nanosi udar slobodnom tržištu i to nikada ne dovodi do poboljšanja stanja.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like