Tri broda s kukuruzom dobila dozvolu za isplovljavanje iz ukrajinskih luka u petak

Tri broda s ukupno 58 041 tonom kukuruza dobila su dopuštenje za isplovljavanje iz ukrajinskih luka u petak u sklopu dogovora o deblokadi izvoza žitarica, objavila je u četvrtak organizacija koja organizira operaciju, a prenosi Reuters.

Prvo plovilo s ukrajinskim žitom isplovilo je iz Odese u ponedjeljak, stigavši ​​u Bosporski tjesnac nekih 36 sati kasnije prema sporazumu između Rusije i Ukrajine, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda, koji ima za cilj ublažiti globalnu prehrambenu krizu koja proizlazi iz rata.

Zajednički koordinacijski centar u Istanbulu, koji okuplja rusko, ukrajinsko, tursko i osoblje UN-a, naveo je da će u petak dva broda krenuti iz Čornomorska, a jedan iz Odese. “Procjenjuje se da će tri broda na odlasku ujutro isploviti iz svojih luka”, rečeno je.

Iz Čornomorska bi Polarnet trebao krenuti za Karasu u Turskoj s 12 000 tona kukuruza, a Rojen bi trebao isploviti s 13 041 tonom kukuruza za Teesport u Britaniji. Iz Odese bi brod Navistar trebao prevesti 33 000 tona kukuruza u Ringaskiddy u Irskoj.

Glasnogovornik regionalne uprave Odese rekao je kasno u srijedu kako se očekuje da će turski brod za rasuti teret u petak stići u ukrajinsku luku Čornomorsk, čime će to biti prvi brod koji je stigao u ukrajinsku luku tijekom ruske invazije. Glasnogovornik je identificirao je brod kao Osprey S, koji plovi pod zastavom Liberije.  Od četvrtka poslijepodne, Osprey S je bio usidren u Mramornom moru, oko 1 kilometar od azijske obale Istanbula, zajedno s drugim brodovima koji su čekali da prijeđu Bospor u Crno more, prema Reutersovom novinaru.

Ukrajina je pozvala da se ugovor o žitaricama proširi na druge proizvode, poput metala, izvijestio je Financial Times. “Ovaj se sporazum odnosi na logistiku, o kretanju brodova kroz Crno more”, rekao je za novine zamjenik ukrajinskog ministra gospodarstva Taras Kachka. “Koja je razlika između žita i željezne rude?”





 

U ruskom napadu ubijen „kralj ukrajinskog žita“ i sponzor vojnih postrojbi te zemlje





 

Komentari

komentar

You may also like