Tri turska vojnika ubijena u sjevernom Iraku

Tri turska vojnika ubijena su, a još dva su ranjena eksplozivom koji su podmetnuli borci na sjeveru Iraka, priopćilo je tursko ministarstvo obrane. Ministarstvo je priopćilo da se incident dogodio jučer u regiji u kojoj je Turska izvodila prekograničnu operaciju, piše Al Jazeera.

U priopćenju turskog ministarstva navode da su tri turska vojnika ubijeni “mučenici” (šehidi), a dvojica su ranjena kada je eksplodirala improvizirana bomba iz kućne radinosti. Dodaje se da se ozlijeđeni vojnici trenutno nalaze na liječenju u bolnici.

Naoružana grupa Radničke stranke Kurdistana (PKK) ima sjedište u sjevernom Iraku, odmah preko južne granice Turske. Turska je u travnju započela vojne operacije protiv svog dugotrajnog neprijatelja PKK-a u sjevernim iračkim regijama Metina i Avasin-Basyan. Prošlog su tjedna kurdski pobunjenici pokrenuli minobacački napad na tursku vojnu bazu u sjevernom Iraku, ranivši turskog vojnika koji je kasnije preminuo u bolnici. Tursko ministarstvo obrane priopćilo je kako su turske snage odmah uzvratile onima koji su izveli napad, a tri borca ​​PKK su “neutralizirana”, odnosno ubijena. Turska, SAD i EU smatraju PKK “terorističkom organizacijom”. Oko 40.000 ljudi umrlo je tijekom višedesetljetne borbe za neovisnost od turske države.

Dok Turska oštro osuđuje neravnopravni i nesrazmjeran sukob Izraela i Palestinaca, turska vojska često koristi jednako prekomjerne metode obračuna s Kurdima.

Kompliciran toplo-hladni odnos Turske i Iraka sve je gori. Proamerička vlada u Bagdadu sve jasnije pokazuje da prisutnost turske vojske na sjeveru teritorija doživljava kao napad na autonomiju i suverenitet. Ankara tvrdi da se bori protiv terorizma u ovoj donekle autonomnoj Kurdistanskoj regiji. S druge strane, teroristički napadi PKK na teritoriju Turske sve su rjeđi i gotovo nepostojeći zadnjih godina. Istodobno, turska vojna prisutnost u regiji i borba protiv terorizma ne popušta.

Komentari

komentar





You may also like