Trijumf izraelske diplomacije: U Washingtonu se potpisuju sporazumi između Izraela, UAE i Bahreina

Izrael možda ima ozbiljnih teškoća na svojoj unutarnjopolitičkoj sceni i u borbi s epidemijom koronavirusa Covid-19, ali mu, zato, na vanjskopolitičkom planu „cvjetaju ruže“ od kada je u Bijeloj kući na vlasti Trumpova administracija, koja niti ne krije svoju otvorenu proizraelsku politiku na prostorima Bliskog istoka.

Kombinacijom vješte politike, diplomatskih pritisaka i ponude velike gospodarske perspektive i različitih beneficija od normalizacije odnosa s Izraelom, Washington i Jeruzalem „žanju plodove“ svoga rada kada je u pitanju normalizacija arapsko-izraelskih odnosa. Ona se, za sada, temelji na zajedničkoj protuiranskoj platformi i usmjerena je u prvom redu na bogate arapske Zaljevske monarhije, ali s perspektivnom njezinog proširenja i na druge arapske zemlje, uključno i one sjeverno-afričke (Egipat i Jordan imaju mirovni sporazum i međusobno priznanje s Izraelom još od 1979. g. i Camp Davidskog sporazuma).

Danas je, tako, u Washington stigao ministar vanjskih poslova Bahreina Abdullatif bin Rashid al Zayani, s ciljem potpisivanja „deklaracije o potpori miru“ između te zemlje i Izraela (info: Al Arabiya).

Prije njega u američku je prijestolnicu stigao šef diplomacije UAE Abdullah bin Zayed al Nahayan, koji će svoj potpis staviti na sporazum o normalizaciji odnosa te zemlje s Izraelom, o čemu je postignut usmeni dogovor u kolovozu ove godine, uz posredništvo najužeg Trumpovog političkog tima, i njega osobno.

Oba ova dokumenta, uz sudjelovanje šefova diplomacija triju zemalja-potpisnica, bit će potpisana istovremeno, u utorak, 15. rujna. Kolika je važnost ovoga događaja za Izrael svjedoči i činjenica, da njegovu delegaciju predvodi osobno premijer Benjamin Netanjahu. Potpuni je ovo vanjskopolitički trijumf i njega osobno i izraelske diplomacije.

 
Komentari

komentar

You may also like