Troje mrtvih u pucnjavi u kurdskom centru u Parizu

U pucnjavi u centru kurdske zajednice u Parizu ubijene su tri i ranjene još tri osobe, objavila je u petak pariška tužiteljica Laure Beccuau, dodavši da je uhićeni napadač poznat vlastima. Izjavila je da se provjerava stoje li iza incidenta rasistički motivi, izvještava Reuters.

Šezdesetdevetogodišnjak je uhićen i u pritvoru je. Pariška tužiteljica, koja je posjetila mjesto događaja, rekla je da je osumnjičeni izveo dva napada u prošlosti, uključujući jedan na ljude koji su boravili u šatorima u Parizu. Nedavno je pušten, prenosi Anadolu.

Gradonačelnica 10. pariškog arondismana rekla je novinarima da je do incidenta došlo u lokalnom kurdskom centru. “Do pucnjave je došlo u Centru kurdske zajednice u Rue d’Enghien, u pripadajućem restoranu i frizerskom salonu”, rekla je gradonačelnica Alexandra Cordebard.

Više hitaca ispaljeno je u Rue d’Enghien, ulici u kojoj se nalaze mali dućani i kafići u 10. arondismanu francuske metropole, što je izazvalo paniku. Naoružana policija je osiguravala područje i na mjestu događaja moglo se vidjeti nekoliko vozila hitne pomoći, pokazale su snimke uživo. Otvorena je istraga ubojstva, ubojstva iz nehaja i teškog nasilja, objavio je ured pariške tužiteljice.

Jedan svjedok rekao je francuskoj novinskoj agenciji AFP da je ispaljeno sedam ili osam hitaca. Drugi svjedok, govoreći BFM TV-u, rekao je da je osumnjičeni napadač bijelac te da je iznenada zapucao.

Izbili sukobi policije i prosvjednika





Napad u kurdskom kulturnom centru i obližnjem kafiću u središtu Pariza natjerao je mnoštvo prosvjednika da izađu na obližnje ulice.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je osumnjičeni napadač očito želio ciljati na strance, ali još nema dokaza da je odabrao posebno Kurde.

Policija je ispalila suzavac kako bi odvratila bijesnu gomilu nedaleko od mjesta pucnjave dok su predmeti bacani na policajce, kante za smeće i restoranski stolovi prevrnuti, a najmanje jedan automobil oštećen.





Juan-Golan Eliberg, umjetnik koji radi u kurdskom centru, rekao je za Reuters da je strijelac ciljao na Kurde. Očevidac Mehmet Dilek rekao je Reutersu da je prvo čuo pucnjeve, a potom jauke koji su dolazili iz brijačnice nasuprot kulturnog centra. Promatrači su savladali napadača kada je morao napuniti svoje vatreno oružje, dodao je Dilek. “To bi moglo biti šokantno za nekoga tko nikada u životu nije imao brige. Ali mi smo odrasli pod prijetnjom oružja i bombi, takav je život za nas Kurde”, nastavio je.

Kurdski čelnici pozvali su na bolju zaštitu svoje zajednice, što je tema za Kurde u Francuskoj od visokoprofilnih ubojstava triju Kurdkinja prije deset godina.

 

Komentari

komentar

You may also like