Trojica palestinskih vojnika ubijeni sinoć u izraelskoj raciji u Zapadnoj obali

Pripadnici izraelskih specijalnih postrojbi sinoć su ubili troje Palestinaca tijekom racije u Zapadnoj obali, piše Haertz.

Do incidenta je došlo u gradu Jenin kada su pripadnici izraelske specijalne protuterorističke jedince Yamam, odjeveni kao civili i praveći se da su Arapi, pokušali uhititi dvojicu Palestinaca koje se sumnjiči da su sudjelovali u ubijanju izraelskog vojnika dok su trajali nedavni sukobi.

No, uhićenje nije prošlo kako su planirali, već su ih palestinske snage sigurnosti pod domenom Palestinske Samouprave (PA) otkrili te zapucali na njih. Pripadnici Jedinice Yamam pronašli su zaklon i ubili trojicu Palestinaca, od čega dvojicu pripadnika snaga sigurnosti. Treći ubijeni Palestinac je jedna od osumnjičenih kojeg su Izraelci došli uhititi. Drugi osumnjičeni je ranjen i izbjegao je uhićenje.

Iz PA su izvijestili da su dvojica ubijenih njihovi pripadnici obavještajnih snaga. Nema izvješća o ranjenjima ili ubijenima među Izraelcima.

Ovakav okršaj je pomalo neobičan jer Izrael inače surađuje oko sigurnosnih operaciju s PA u Zapadnoj obali. Takva suradnja izaziva bijes među većinom Palestinaca i to bi bio jedan od razloga zašto bi predsjednik PA Mahmoud Abbas i njegova stranka Fatah premoćno izgubili izbore u travnju da ih nisu odgodili.

Ipak, izraelsko postupanje je ovaj put osudio i predsjednik Abbas nazvavši ga “opasnom eskalacijom od strane izraelske vlade” te je pozvao međunarodnu zajednicu da “zaštiti palestinski narod.”, prenosi BBC.





 

Komentari

komentar





You may also like