Trump će donijeti odluku o Iranu do kraja tjedna

Američki predsjednik Donald Trump donijet će odluku o tome, treba li nastaviti sa smanjenjem protuiranskih sankcija sukladno dogovorima postignutim u okviru međunarodnog Sporazuma s Teheranom iz 2015.g., objavio je danas State Department.

Očekuje se, kako će se predsjednik Donald Trump prema kraju tjedna, prije donošenja konačne odluke, u Bijeloj kući sastati s državnim tajnikom Rexom Tillersonom i ministrom obrane Jamesom Mattisom, izjavio je na konferenciji za medije predstavnik State Departmenta Steve Goldstein. „Mi očekujemo odluku u petak i o tom se pitanju nastavlja rasprava“, kazao je Goldstein.

Podsjećamo: Donald Trump je u listopadu 2017.g. objavio, kako će njegova administracija razmotriti raniju američku strategiju u odnosu na Iran, pitanje sankcija prema Korpusu straže islamske revolucije i mogućnost odbacivanja potpisanog Sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

Trump je u svojoj izjavi odgovornost za donošenje odluke o daljnjoj sudbini spomenutog Sporazuma faktički prebacio na Kongres, kazavši, kako je osobno odbio potpisati dokument o provedbi tog Sporazuma, kojeg američki predsjednik svakih šest mjeseci dostavlja u Kongres. Prije toga, Trump je u proljeće prošle godine taj dokument potpisao, poput njegovog prethodnika Baraka Obame, ali je to odbio učiniti početkom listopada kada je isticao polugodišnji rok za njegovu novu potvrdu.

Kongres je imao na raspolaganju 60 dana kako bi provjerio, treba li iznova razmotriti protuiranske gospodarske sankcije, ukinute nakon potpisivanja Sporazuma o iranskom nuklearnom programu. SAD je zabrinut da Iran i dalje razvija atomsko oružje, iako je Teheran to u više navrata opovrgavao, tvrdeći, kako poštiva sve preuzete obveze, što potvrđuje i Međunarodna agencija za atomsku energiju koja se, poput ostalih najvažnijih međunarodnih čimbenika,  protivi jednostranim promjenama ili ukidanju tog sporazuma.Danas je iranska državna delegacija na čelu s ministrom vanjskih poslova M.J. Zarifom glede tog pitanja stigla na razgovore u Moskvu, nakon čega putuje u Bruxelles, gdje će o tome razgovarati s povjerenicom EU za vanjsku politiku i sigurnost F. Mogherini i ministrima vanjskih poslova država supotpisnica Sporazuma – Velike Britanije, Francuske i Njemačke.
 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like