Trump će razmotriti uredbu o izlasku SAD-a iz NAFTA-e

Administracija Bijele kuće pripremila je za predsjednika Donalda Trumpa uredbu o izlasku SAD-a iz Sjevernoameričke zone slobodne trgovine (NAFTA), izvjestio je u četvrtak Reuters, pozivajući se na izvore, koji navode, kako još nije sigurno hoće li predsjednik SAD-a potopisti taj dokument.

The New York Times piše kako će uredba ipak biti potpisana, pričemu se pretpostavlja kako procedura izlaska može trajati oko šest mjeseci.Tijekom tog razdoblja Washington će voditi pregovore ili o konačnom izlasku iz NAFTA-e, ili o promjeni uvjeta na kojima Sporazum počiva.

Podsjećamo, ranije je predsjednik Trump često govorio o nužnosti izlaska SAD-a iz tog Sporazuma, koji je na snazi od 1994. godine i u trgovinskim odnosima objedinjuje SAD, Kanadu i Meksiko – ukoliko Washington ne poluči dodatnu korist od svojih aktivnosti unutar NAFTA-e. Štoviše, gotovo odmah nakon dolaska na vlast, predsjednik Trump potpisao je uredbu o izlasku SAD-a iz Trans-tihooceanskog gospodarskog partnerstva (TTP) i jasno pokazao o ozbiljnosti svojih namjera. Promjeni odredbi iz Sporazuma (NAFTA) snažno se protivi Meksiko, strahujući od posljedica koje bi mogle proizići po meksičko gospodarstvo i zaposlenost.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like