Trump danas potpisuje uredbu o reformi policije

Američki predsjednik Donald Trump u utorak, 16. lipnja, potpisat će uredbu o reformi policije, koja je bila pripremljena nakon eskalacije nasilja u toj zemlji zbog policijskog ubojstva afroamerikanca Georgea Floyda.

Nova uredba obvezat će policijske uprave na provedbu strožih pravila o uporabi sile od strane policijskih službenika. Osim toga, dokument prioritet stavlja na davanje državnih jamstava za obuku policijskih službenika s ciljem širenja prakse mirnog rjašavanja sukoba.

Također će vladina tijela ubuduće razmatrati žalbe vezano uz primjenu policijske sile. Uredba će omogućiti i poboljšanje razmjene informnacija između državnih tijela, kao i ne primanje u policijsku službu osoba bez potpune provjere njihove prošlosti.

Ova uredba u suprotnosti je s prethodnim zapovjedima američkog predsjednika koje su se odnosile na slobodu djelovanja i pitanje naoružanja policajaca. Tako je predsjednik Donald Trump 2017.g. policajcima dao dodatne ovlasti u okviru borbe protiv kriminala i omogućio policiji uporabu oklopnih vozila i drugih vojnih oruđa.

Zapravo, kada sve ovo čitamo, teško je vjerovati na koji je način do sada radila američka policija s obzirom na sam sadržaj nove uredbe, poput onog dijela koji navodi  kako će se (tek) sada poboljšati razmjena informacija između tijela državne vlasti, ili, da će se za prijam u policiju morati obavljati potpune provjere kandidata. Drugim riječima, neshvatljivo je kako toga u jednom SAD-u do sada nije bilo, a da to već dugo postoji čak i u pojedinim tzv. banana-državama. Za nas u EU je potpuno nezamislivo da se u sigurnosne strukture netko zapošljava bez prethodno obavljene sigurnosne provjere. Zlouporaba, naravno, kao i u svemu uvijek može biti, ali je zakon jasan i decidiran, kao i praksa koja ga u tom smislu itekako provodi.

Komentari

komentar





You may also like