Trump: Europa će postati najveći kupac američkog LNG plina

Europa će izgraditi više terminala za uvoz američkog ukapljenog plina, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u vrijeme njihovog susreta u Washingtonu, na kojem se razgovaralo o sprječavanju transatlantskog „trgovinskog rata“.

Donald Trump izjavio je slijedeće: „Oni to jako žele učiniti, a u nas ga (ukapljenog plina, op. GN.) ima puno. Oni će postati najveći kupci i oni će moći diversificirati svoje izvore energetske opskrbe.“

Prema procjenama Međunarodne agencije za energetiku, uvoz LNG plina u Europu do 2040.g. porast će za 20% u usporedbi s razinom iz 2016.g. Istodobno će Rusiji, kako dugogodišnjem lideru isporuke plina toj regiji, narasti konkurencija od strane SAD-a i Katara, koji posjeduju goleme zalihe prirodnog plina.

Do 2020.g. planira se u pogon pustiti još najmanje četiri nova izvozna projekta za LNG u SAD-u. Od početka 2016.g. SAD je u Europu obavio 41isporuku ukapljenog plina, kako pokazuju podatci o praćenju brodova, priopćio je Bloomberg. Radi se o cca 10% američkog izvoza LNG-a.

Europa nastoji povećati uvoz plina jer se njezina najveća nalazišta u Nizozemskoj planiraju zatvoriti, a Francuska kreće u smjeru zatvaranja svojih nuklearki, što će također povećati potražnju za drugim energentima, prije svega plinom.

Europa je imala važnu ulogu u prvom valu otvaranja izvoznih terminala u SAD-u, potpisavši dugoročne ugovore. Prošli mjesec Poland Oil&Gas Co. potpisao je odvojene 20-ogodišnje ugovore s Venture Global LNG i Sempra Energy, koji rade u projektima na obali Meksičkog zaljeva.





„Bloomberg NEF“ analitičari navode, kako Europa ima interes za američki LNG, ali su najveća ograničenja – cijene – i pitanje, mogu li Sjedninjene Države konkurirati ruskom plinu i plinu iz Katara, što, kako je kazao Trump, također ima geopolitičke posljedice.

Podsjećamo: na jučerašnjem sastanku predsjednika EK Jean-Cčaude Junckera i američkog čelnika Donalda Trumpa uspio se postići dogovor. Njih su dvojica nakon sastanka izjavili o zaustavljanju novih carina i provedbi trgovinskih pregovora. Također su se dogovorili smanjenje carina na industrijeske proizvode, s izuzetkom automobila.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like