Trump: eventualni trgovinski sporazum mora biti povoljniji po SAD, nego Kinu

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako su trgovinski pregovori s Kinom „već počeli“ nakon njegovog susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prošli vikend na summitu G20 u Osaki (info: CNBC).

„Oni (pregovarači) puno govore po telefonu, a također se i susreću. Da, u stvari, (pregovori) već su počeli“, izjavio je predsjednik Trump novinarima u Ovalnom uredu Bijele kuće. Također je kazao kako sporazum između dviju najvećih gospodarstava svijeta mora biti korisniji SAD-u, nego Kini.

„To treba biti bolje za nas, nego za njih, jer su oni bili u takvoj prednosti tijekom mnogih godina“, izjavio je Trump. Značajan suficit u kineskoj trgovini sa SAD-om tijekom mnogih godina, znači, da eventualni trgovinski sporazum  s Kinom „mora biti dogovor, koji u određenom stupnju naginje u našu korist“.

Podsjećamo: u subotu su se Trump i Xi Jinping dogovorili (vidi poveznicu ispod teksta) o obnovi trgovinskih pregovora, nakon što je Trump predložio pojedine ustupke, uključno i one prema kineskom tehnološkom divu Huaweiju, a Kina obećala obnoviti uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda, pri čemu nisu utvrđeni nikakvi krajnji rokovi do kojih bi se sporazum morao postići, a kako je to u prosincu prošle godine Trump uvjetovao svom kineskom kolegi na sastanku u okviru summita G20 u Buenos Airesu (Trumpov rok je tada bio do ožujka ove godine).

SAD i Kina obnavljaju trgovinske pregovore!





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like