Trump: “fake news” mediji samo govore o Rusiji, možda je Kina odgovorna za hakerski napad

Nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio kako je Rusija vrlo vjerojatno odgovorna za hakerski napad na agencije američke vlade, Donald Trump je izjavio kako je afera prenaglašena te da je možda Kina odgovorna za napad.

O navedenom slučaju ranije je pisao portal Geopolitika News:

Američki državni tajnik Mike Pompeo poručio je kako je “prilično jasno” da je Rusija odgovorna za kibernetički napad na agencije američke vlade.

Podsjetimo, Microsoft je u četvrtak objavio kako je malware pogodio Microsoftov sustav, a smatra se kako su hakeri imali pristup određenim vladinim agencijama. Hakeri su prvotno probili često korišteni softver SolarWinds, pa je još u ponedjeljak vlada naredila saveznim agencijama da prestanu koristiti taj softver. Pomoću tog softvera kasnije su proširili svoje napade.

Hakeri su navodno, piše AFP, ubacili malware u softver koji koriste ministarstvo financija i ministarstvo trgovine te su imali pristup internim e-mailovima. Ministarstvo energetike je također potvrdilo hakerski napad, ali su objavili kako su isključili pogođene sustave.

“Uložen je značajan napor da se iskoristi dio softvera treće strane kako bi se ugradio kod unutar sustava američke vlade”, kazao je Pompeo u petak u radio emisiji The Mark Levin Show.
“Ovo je bio vrlo značajan napor i mislim da sada možemo prilično jasno reći da su se Rusi bavili ovom aktivnošću”, dodao je.

Rusija odbacuje odgovornost za napad.

Više američkih dužnosnika izjavilo je kako je riječ o velikoj prijetnji za američku nacionalnu sigurnost, s čime se ne slaže Donald Trump.

“Hakiranje je puno veće u fake news medijima nego u stvarnosti. U potpunosti sam brifiran i sve je pod kontrolom. Rusija, Rusija, Rusija je prioritetni slogan kada se bilo šta dogodi zato što lamestream (mediji, op.a) uglavnom, zbog financijskih razloga ne mogu raspravljati o mogućnosti da je to možda Kina (možda!)”, poručio je Trump.

“Također je mogao postojati napad (hakerski, op.a) na naše smješne glasačke strojeve tijekom izbora jer je sada jasno da samo pobijedio uvjerljivo, zbog čega je riječ o još koruptivnijem sramoćenju za SAD”, dodao je Donald Trump i u objavi označio državnog tajnika Mikea Pompea.

Komentari

komentar

You may also like