Trump Indiji ukinuo povlastice u trgovini sa SAD-om

Američki predsjednik Donald Trump donio je odluku o ukidanju povlastica Indiji u trgovini sa SAD-om u okviru Sveopćeg sustava provlastica u korist zemalja u razvoju (Generalized System of Preferences, GSP). Indija je izgubila mogućnost bescarinskog izvoza u SAD za oko 2 tisuće svojih proizvoda.

„Zaključio sam kako Indija SAD-u nije dostavila uvjerljive dokaze oko toga da namjerava osigurati ravnopravan pristup svojim tržištima. U svezi toga Indija će se od 5. lipnja u cjelosti lišiti statusa zemlje u razvoju koja ima pravo na povlastice u okviru GSP“, obajvila je Bijela kuća riječi predsjednika Trumpa.

Američki program GSP usvojen je 1976.g. i namjenjen je povećanju gospodarskog rasta zemalja u razvoju, omogućujući im bescarinski plasman određenih proizvoda u SAD.

Indija je reagirala na spomenutu Trumpovu odluku nazvavši je „žalosnom“, ali je i izrazila svoju želju za očuvanje snažnih gospodarskih veza sa SAD-om. Indijsko Ministarstvo gospodarstva dalo je do znanja kako ova odluka Washingtona nije toliko važna jer su dobici indijskih izvoznika od sustava GSP ionako „minimalni“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like