Trump Indiji ukinuo povlastice u trgovini sa SAD-om

Američki predsjednik Donald Trump donio je odluku o ukidanju povlastica Indiji u trgovini sa SAD-om u okviru Sveopćeg sustava provlastica u korist zemalja u razvoju (Generalized System of Preferences, GSP). Indija je izgubila mogućnost bescarinskog izvoza u SAD za oko 2 tisuće svojih proizvoda.

„Zaključio sam kako Indija SAD-u nije dostavila uvjerljive dokaze oko toga da namjerava osigurati ravnopravan pristup svojim tržištima. U svezi toga Indija će se od 5. lipnja u cjelosti lišiti statusa zemlje u razvoju koja ima pravo na povlastice u okviru GSP“, obajvila je Bijela kuća riječi predsjednika Trumpa.

Američki program GSP usvojen je 1976.g. i namjenjen je povećanju gospodarskog rasta zemalja u razvoju, omogućujući im bescarinski plasman određenih proizvoda u SAD.

Indija je reagirala na spomenutu Trumpovu odluku nazvavši je „žalosnom“, ali je i izrazila svoju želju za očuvanje snažnih gospodarskih veza sa SAD-om. Indijsko Ministarstvo gospodarstva dalo je do znanja kako ova odluka Washingtona nije toliko važna jer su dobici indijskih izvoznika od sustava GSP ionako „minimalni“.

Komentari

komentar0 komentara

You may also like