Trump istragu protiv sebe usporedio sa staljinističkom Rusijom

Bivši američki predsjednik Donald Trump pred tisućama je pristaša u subotu u Texasu rekao da se protiv njega provode jedna za drugom lažne istrage i da ga se progoni staljinističkim metodama, prenosi AFP.

“Od početka su to lov na vještice i lažne istrage jedna za drugom, nešto ravno iz užasa staljinističke Rusije”, rekao je.

Trumpa trenutno istražuju tužitelji s Manhattna zbog mogućeg kršenja zakona o financiranju izbornih kampanja jer je uoči predsjedničkih izbora 2016. platio porno glumici 130.000 dolara da ne govori o vezi s njim. Posebni istražitelj Ministarstva pravosđa istražuje, pak, navode da je sakrio gomilu tajnih dokumenata s namjerom da poništi rezultate predsjendički izbora 2020.

Trump je u subotu održao prvi skup kampanje za predsjedničke izbore 2024. u teksaškom gradu Wacu, inače poznatom po žestokom otporu saveznoj vladi.

Trump se u posljednje vrijeme, uključujući na skupu u Texasu, koristi retorikom koja podsjeća na onu kojom je potaknuo masu svojih pristaša da napadnu Kapitol i pokušaju spriječiti prijenos vlasti na izbornog pobjednika Joea Bidena, piše AFP. U subotu je kazao da ih njihovi “neprijatelji očajnički pokušavaju spriječiti i da čine sve da slome naš duh i volju”. “Ali nisu uspjeli. Samo su nas ojačali. A 2024. konačna je bitka i bit će velika. Ako me vratite u Bijelu kuću, njihova će vladavina Amerikom biti gotova i bit ćemo opet slobodna nacija”.

Odluka da skup održi u Wacu, gdje se prije 30 godina dogodio krvavi napad na sektu koja se protivila saveznoj vlasti, podigla je mnoge obrve. U proljeće 1993. svijet je 51 dan napeto pratio opsadu FBI-ja na farmi u kojoj su se bili ukopali naoružani sljedbenici vođe Davida Koresha. U požaru na farmi poginulo je 76 pripadnika sekte, među kojima 20 djece. Poginula su i četiri policajca.





Trumpova kampanja tvrdi da lokacija i vrijeme skupa nemaju veze s godišnjicom opsade u Wacu. Kažu da je taj grad izabran jer se nalazi u blizini četiri velike teksaške metropolitanske zone, Dallasa, Houstona, Austina i San Antonia i ima infrastrukturu potrebnu za primitak tisuća ljudi.

Satima prije nego što je Trump stigao na skup, stotine njegovih pristaša počele su pristizati i na štandovima kupovati Trumpove zastavice, naljepnice za odbojnike i akcijske figurice. “On je nevin čovjek, progonjen”, rekao je Alan Kregel (56) koji je sa suprugom doputovao iz Dallasa da ga prvi put uživo vidi. Isto misli i Trump. “Ja sam najneviniji čovjek u povijesti Amerike”, ustvrdio je. “Imam loš publicitet, ali podrška mi ide do neba”.

U borbi za republikansku nominaciju mogao bi, međutim, imati teškog protivnika u floridskom guverneru Ronu DeSantisu, novom prvaku krajnje desnice. De Santis (44) službeno još nije objavio da će se kandidirati, ali nema sumnje da će biti jedan od Trumpovih najvećih rivala u Republikanskoj stranci.





SAD: Tužitelj tvrdi da je Trump najavom uhićenja politizirao tužbu

Komentari

komentar

You may also like