Trump Italiji ponudio pomoć u financiranju njenog državnog duga

Televizija CNBC u petak navodi kako je američki predsjednik Donald Trump, tijekom susreta s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u Washingtonu, 30. srpnja,  njemu predložio kupnju talijanskih državnih vrijednosnica.

Talijanska novina Corriere della Sera, piše, kako je Trump ponudio pomoć u financiranju talijanskih državnih kredita u 2019.g., kada Italija planira plasirati državne vrijednosnice u iznosu od cca. 400 milijardi eura.

Talijanski državni dug u 2017. godini iznosio je više od 130% BDP-a. Nositi se s problemom Italiji je pomogao program Europske središnje banke (ECB) za kupnju aktiva. Međutim, regulator se sprema završiti kupnju aktiva u okviru tog programa u prosincu 2018. godine.

Nova talijanska vlada trenutačno radi na izradi proračuna za slijedeću godinu. Financijski plan bit će detaljno proučen od strane Europske komisije i, što je još bitnije, od strane sudionika na tržištu tj. investitora.

Koalicijski partneri, stranka „Liga“ i „Pokret 5 zvijezda“, kritizirali su ograničenja od strane EU usmjerena na vladine kredite i rashode. Investitori su zabrinuti mogućim povećanjem mirovina i državnih subvencija u Italiji, imajući u vidu njezin veliki državni dug.

Te kritike potaknule su vrijednost državnih obveznica na maksimalnu razinu od 2014.g.





Podsjećamo: u svibnju, u vrijeme političke krize u Italiji, tamošnje banke aktivno su kupovale jeftine državne obveznice, računajući na potporu ECB i nastojeći zaustaviti pad njihove vrijednosti budući da sve banke imaju ogromne količine vrijednosnih papira u svojoj bilanci. One su u svibnju kupile državnih obveznica za iznos od 28,4 milijarde eura, što je više čak i u odnosu na krizu iz 2012. godine.

Pri tom se odlijev sredstava nerezidenata s talijanskog dužničkog tržišta dva mjeseca za redom nastavio u rekordnoj dinamici: u svibnju je povučeno 34 milijarde eura, a u lipnju još 38 milijardi.

The Financial Times navodi kako nije jasno koji instrument želi iskoristiti Donald Trump za kupnju talijanskih obveznica. Federalna rezervna banka News Yorka odgovrna je za realizaciju inicijativa američkog FED-a za kupnju obveznica, ali središnja američka banka djeluje nezavisno od predsjednika.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like