Trump izjavio o čemu se sporazumio s Putinom

Američki predsjednik Donald Trump, u srijedu, 12. srpnja, u intervjuu televiziji CBM, objavio je oko čega se uspio sporazumjeti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom  prigodom njihovog razgovora u Hamburgu, na margini samita G20.

Čelnik SAD-a je zadovoljan razgovorom i približavanjem stavova s njegovim ruskim kolegom, pričemu se Trump obrušio na kritičare takvih poteza,  pitajući: „Tko su ti ljudi (kritičari, op. GN.) koji tako govore? Mislim da smo se mi vrlo, vrlo dobro razumjeli. Mi smo velike nuklearne države.“

Svi su bili začuđeni, kazao je dalje predsjednik Trump, kako je njegov susret s Putinom trajao tako dugo – gotovo dva i pol sata. Također je naglasio važnost održavanja kontakata s Rusijom: „Ukoliko ne vodimo dijalog, to će dovesti do mnogo problema za našu i za njihovu zemlju. Mislim kako nam je dijalog potreban.“

Pritom je američki predsjednik kao primjer uspješne suradnje s Rusijom naveo primirje u Siriji, u kojoj je bilo „užasno stanje i užasna ubojstva“. Prethodni režimi prekida vatre nisu se održavali jer „ništa nisu značili“, kazao je Donald Trump, a nakon što su njih dvojica (Trump i Putin, op. GN.) postigli sporazum primirje se provodi u djelo.

Šef Bijele kuće je uvjeren kako Washington i Moskva, osim sirijskog sukoba, mogu kvalitetno surađivati u mnogim sferama. Postoji puno drugih slučajeva gdje uspješna suradnja može biti dobra stvar, a „Putin će uvjek htjeti dobro za Rusiju, a Trump za Ameriku“ –  kazao je američki vođa u svom intervjuu.Podsjećamo, prvi sastanak američkog i ruskog šefa države održan je 7. srpnja u Hamburgu, a tijekom dugog sastanka, kojem su nazočili i njihovi ministri vanjskih poslova, dogovorili su se o primirju i uspostavi zona deeskalacije na jugozapadu Sirije – uz Golansku visoravan i granicu s Izraelom i Jordanom. Razgovarali su i o Ukrajini i osnutku američko-ruskog kanala veze za napredak riješenja tamošnje krize.

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like