Trump iznova govori kako će se pokušati dogovoriti s Rusijom

Na sinoćnjem brifingu u Bijeloj kući, njezin glasnogovornik Sean Spicer jasno je dao do znanja, kako će predsjednik Donald Trump željeti uspostaviti suradnju s Rusijom po nekim važnim temema, koje idu u prilog interesima američkog naroda.

Radi se o suradnji u borbi protiv terorizma i gospodarskim pitanjima, kazao je glasnogovornik Spicer i dodao, kako će pritom predsjednik Trump iskoristiti svoje iskustvo poslovnog čovjeka i pregovarača.

Predsjednik Trump je spreman tražiti zajedničke stavove u borbi protiv „Islamske države“ ali i oko gospodarskog rasta. „Po tome ćemo nastaviti raditi s Moskvom, i ukoliko to bude u interesu SAD-a, on (Trump, op. GN.) će postići dogovor“, kazao je Sean Spicer.

Reagirajući na te izjave, predsjednik vijeća za informiranje ruskog parlamenta Aleksey Pushkov je kazao, kako američki dogovori s Rusijom o zajedničkoj suradnji ostaju u zoni sumraka. Trump, kaže on, govori o suradnji s Rusijom po pitanju terorizma i gospodarstva ali ostaje nejasno što on pod tim podrazumijeva.

Geopolitika.News smatra, kako predsjednik Trump uistinu želi normalizaciju američko-ruskih odnosa ali je vrlo oprezan zbog velikog otpora koje po tom pitanju ima u Demokratskoj stranci, pa čak i u dijelu Republikanske stranke, a da o mainstream medijima i ne govorimo. Tako, u isto vrijeme kad je održana presica u Bijeloj kući, nova američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley (Trumpov kadar) kaže, kako će SAD i EU zadržati sankcije prema Rusiji sve dok ova ne vrati Krim Ukrajini (info: DW).

Međutim, iako je doživio težak udarac smjenom svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna upravo po pitanju njegovih veza s ruskim veleposlanstvom u Washingtonu, primjećujemo kako Trump ne odustaje od svojih namjera, o čemu svjedoči i spomenuta sinoćnja konferencija za novinare u Bijeloj kući. Sve ovo, uključno i kontradiktorne izjave od strane Trumpovih suradnika, ipak još smatramo isključivo „ispitivanjem terena“ u svrhu osluškivanja reakcija, kako domaće javnosti, tako i Rusije. Još se uvijek radi samo o riječima, a stvarne politike u Washingtonu još zapravo i nema.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like