Trump: Ja i Xi Jinping dobro smo se razumijeli, on je odmah sve shvatio

U svom intervjuu za The New York Post, američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako se kineski predsjednik Xi Jinping s razumjevanjem odnosi prema američkoj odluci o raketnom napadu na vojnu bazu u Siriji.

„Kada sam ja njemu objasnio naše aktivnosti vezano uz plinski napad na djecu, on je odmah shvatio“, izjavio je američki čelnik i dodao, kako je neovisno o raznoglasjima po nekim pitanjima, susret s kineskim čelnikom prošao u pozitivnom ozračju. „To ne znači da ćemo mi usuglasiti pitanja u svezi trgovine ili Sjeverne Koreje, ali mi smo se izvrsno razumjeli“, izjavio je predsjednik Trump.

Geopolitika.News podsjeća, kako je kineski čelnik na dan američkog raketnog napada na sirijsku vojnu bazu (7. travnja) bio u službenom posjetu SAD-u i u to se vrijeme nalazio u privatnoj rezidenciji predsjednika Trumpa na Floridi. Informaciju o američkom napadu predsjednik Trump mu je priopćio na početku zajedničkog svečanog ručka. Je li na taj način Trump kineskom predsjedniku zaželio „dobar tek“ i jasno mu dao do znanja što je SAD sve u stanju učiniti, prosudite sami.

Bilo kako bilo, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi već je idućeg dana priopćio kako su dvojica predsjednika postigli razumijevanje oko raketno-nuklearnog problema Sjeverne Koreje i kako namjeravaju aktivnije zajednički djelovati po tom pitanju.

U srijedu, 12. travnja, američki i kineski predsjednici telefonski su razgovarali, pričemu je Xi Janping pozvao na političke metode riješavanja sirijskog problema. „Zalažemo se za politički put riješenja i mirovne pregovore o Siriji“, kazao je kineski vođa i dodao, kako taj proces mora teći uz vodeću ulogu VS UN-a.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like