Trump: Japan će kupiti 105 američkih zrakoplova F-35

Reklo bi se, gdje Trump dođe „trava ne raste“, osim ukoliko nije u pitanju američki vojno-industrijski kompleks. U tom se smislu može iščitati i maloprijašnja vijest, koja, svakako, predstavlja vrhunac posjeta američkog čelnika „zemlji izlazećeg sunca“ – Japanu.

Naime, američki je čelnik izjavio (info: AFP) kako Japan planira kupiti 105 najsuvremenijih američkih zrakoplova 5. generacije F-35. Trump je izjavio kako Japan „samo što nije objavio o svojoj namjeri nabave 105 novih nevidljivih zrakoplova F-35“. „Ta kupnja Japanu će dati najveću flotu F-35 od svih američkih saveznika“, kazao je Donald Trump.

Osim ovog velikog posla, podsjećamo kako je Trump, već ranije, tijekom zajedničke konferencije za medije s japanskim premijerom Shinzo Abeom priopćio kako se nada u skoro vrijeme objaviti vijest o trgovinskom sporazumu s tom azijskom zemljom. Trgovinski deficit koji SAD ima s Japanom Trump je označio kako „nevjerojatno velik“.

Dvije zemlje vode prilično mučne pregovore oko trgovinskog sporazuma, a Trump često povezuje međusobne trgovinske odnose (poglavito njihovu ravnotežu) s nacionalnom sigurnošću, što u Tokiju izaziva nezadovoljstvo. Prije nekoliko mjeseci Trump je Japanu (u paketu s EU) zaprijetio i uvođenjem carina na uvoz japanskih automobila u iznosu od 25%, a primjenu te odluke (i prema EU i prema Japanu) nedavno je odgodio, najvjerojatnije usljed nepostizanja trgovinskog sporazuma s Kinom i zaoštravanja američko-iranskih odnosa. Jer ratovati s čitavim svijetom, makar i „samo“ gospodarski, nemoguća je misija i za jedne SAD.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like