Trump je bio u pravu? Biden najavio kako neće odmah ukinuti carine od 25 % protiv Kine

Demokratska stranka svo vrijeme Trumpova mandata na njega se obrušavala „šakom i kapom“, kako zbog njegove unutarnje tako i zbog vanjske politike, a što se još oštrije i intenzivnije nastavilo u vrijeme predizborne kampanje. Međutim, demokrati, htjeli to priznati ili ne, osim uobičajenih fraza o vraćanju Amerike u Pariški klimatski sporazum, navodno  učinkovitije borbe protiv koronavirusa i popravljanja narušenih odnosa sa svojim saveznicima, u bitnom sadržajnom smislu nemaju što novog i konkretnog ponuditi u odnosu na ono što je za SAD učinio aktualni predsjednik Donald Trump. To će se primijetiti i u odnosu na bivši sporazum NAFTA o slobodnoj trgovini na sjeverno-američkom kontinentu kojega je Trump svojim pregovaračkim metodama s Kanadom i Meksikom učinio puno povoljnijim po američke interese te ga u prijašnje stanje sasvim sigurno neće vraćati niti buduća Bidenova administracija osim ako nema autodestruktivne namjere.

A jedna od čestih kritika demokrata upućivanih prema Trumpu bila je i njegova politika prema Kini. Međutim i tu će se vrlo brzo pokazati da je Trump radio sve ono što treba u smislu zadovoljenja američkih nacionalnih interesa i strategija usvojenih prema političkom djelovanju na tu zemlju, oko koje su se već ranije složile obje dominantne američke stranke (i demokratska i republikanska). O tome svjedoči i današnja vijest.

Joe Biden je u intervjuu za The New York Times izjavio kako ne namjerava odmah poslije dolaska na vlast ukidati uvedene carine prema Kini u iznosu od 25%, a koje je uvela Trumpova administracija. Radi se o carinama na kineske proizvode u iznosu od cca 250 milijardi dolara, usvojene u prvoj fazi trgovinskog sporazuma između dviju država. Kazao je kako najprije želi napraviti potpunu analizu postojećeg sporazuma s Kinom i obaviti konzultacije s „tradicionalnim saveznicima u Aziji i Europi“, kako bi razradili povoljnu strategiju. Izjavio je kako će njegov cilj biti provedba trgovinske politike koja će dovesti do napretka u borbi protiv kineskih zloupotreba: krađe intelektualnog vlasništva, dampinga, nezakonitih poticaja tvrtkama i prinudne predaje tehnologija od američkih tvrtki njihovim kineskim partnerima (drugim riječima, sve ono što je radio i sam Trump, op. GN.).

Podsjećamo: Trump je s kineskim predstavnicima 15. siječnja ove godine potpisao tzv. prvu fazu trgovinskog sporazuma, koja, osim gore navedenih carina, uključuje i kineski uvoz američkih industrijskih proizvoda na iznos od 5 milijardi dolara, energenata na iznos od 50 milijardi dolara i poljoprivrednih proizvoda u iznosu od 40 milijardi dolara. Još dodatnih 35-40 milijardi dolara Kina će morati potrošiti u iduće dvije godine na usluge. Na taj način SAD planiraju smanjiti golemi deficit u trgovini s Kinom na „poštenu“ razinu. Pregovori o drugoj fazo trgovinskog sporazuma propali su nekako s pojavom koronavirusa i novom Trumpovom zaoštrenom retorikom protiv Kine, paralelno s onom koji su demokrati pokretali protiv njega u svezi neučinkovite borbe protiv te bolesti.

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like