Trump je Sjevernu Koreju stavio na spisak država-sponzora terorizma

Američki predsjednik Donald Trump stavio je Sjevernu Koreju na spisak država-sponzora terorizma, što SAD-u omogućuje primjenu oštrijih sankcija i rizika u svezi napetosti u odnosu na atomski i raketni program Pjongjanga, piše Reuters.

Američki vođa, koji je razmjenjivao uvrede sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, ne isključujući pritom mogućnost vođenja pregovora, kazao je, kako će američko Ministarstvo financija u najskorije vrijeme objaviti dodatne sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Trump je ovo izrekao tjedan dana nakon povratka s 12-odnevne turneje po pet zemalja Azijsko-tihooceanske regije, tijekom koje je sjevernokorejska nuklearna prijetnja bila jedna od glavnih tema.

„Osim prijetnji svijetu atomskim uništenjem, Sjeverna Koreja je višekratno podupirala akte međunarodnog terorizma, uključno i ubojstva na tuđem teritoriju“, kazao je Donald Trump na brifingu u Bijeloj kući. „To polučenje statusa (države-sponzora terorizma) omogućuje dodatne sankcije i kazne za Sjevernu Koreju i s njom povezane osobe, i podupire našu kampanju maksimalnog pritiska, kako bismo izolirali kriminalni režim“, kazao je američki predsjednik novinarima.

Pritom je kazao, sukladno svojim čestim kritikama politike njegovih prethodnika prema Pjongjangu, kako je takvo karakteriziranje Sjeverne Koreje moralo već odavno biti učinjeno.

Prema mišljenju analitičara, označavanje Sjeverne Koreje kao sponzora terorizma bit će uglavnom simboličan potez jer ta država ionako trpi velike posljedice zbog sankcija od strane SAD-a. Američki državni tajnik Rex Tillerson kaže, kako će ovaj potez pomoći da treće države prekinu pomagati Pjongjangu.
Do sada su Sjedninjene Države proglasile tri zemlje kao sponzore međunarodnog terorizma: Iran, Sudan i Siriju. Pojedini analitičari smatraju kako Sjeverna Koreja ne zadovoljava kriterije za proglašenje državom-sponzorom terorizma, koji zahtijevaju dokaze da je država „višekratno pružala potporu aktima međunarodnog terorizma“.

Donald Trump se u svojim riječima prisjetio i američkog studenta Otta Warmbiera, koji je umro u lipnju ove godine, ubrzo nakon povratka iz Sjeverne Koreje, gdje je bio u zatvoru više od godinu dana.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like