Trump kaže da će se “vrlo vjerojatno” ponovno kandidirati u 2024.

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da će “vrlo vjerojatno” pokrenuti treću kandidaturu za Bijelu kuću ovog mjeseca. “A sada, kako bismo našu zemlju učinili uspješnom, sigurnom i slavnom, vrlo, vrlo, vrlo vjerojatno ću to ponovno učiniti”, rekao je Trump o kandidaturi za 2024. tijekom skupa u Iowi sinoć. “Pripremite se, to je sve što vam govorim, vrlo brzo. Pripremi se”, prenosi ga AP.

Tri Trumpova savjetnika navodno su potvrdila da bivši predsjednik razmatra ponovnu kandidaturu. Trump je birao osobe od povjerenja kako bi razjasnio moguće scenarije i čini se da bi mogao imati koristi od očekivanih pobjeda republikanaca na izborima u utorak, tvrde izvori bliski njemu. “Mislim da se želi kandidirati i najava prije Dana zahvalnosti daje mu veliku prednost u odnosu na njegove protivnike i on to razumije”, rekao je jedan viši savjetnik za Reuters.

Objava u nadolazećim tjednima mogla bi utjecati na potencijalne suparnike za stranačku nominaciju, rekli su savjetnici. Jedan izvor je rekao da je namjeravao najaviti svoju reizbornu kampanju ubrzo nakon izbora u utorak i da je ispitivao potencijalno osoblje. Nestranački prognozeri i ankete kažu da je vrlo vjerojatno da će republikanci osvojiti većinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa i također imati priliku preuzeti kontrolu nad Senatom, što bi im dalo ovlasti da blokiraju zakonodavni program predsjednika Joea Bidena za sljedeće dvije godine. Rejting trenutnog predsjednika Bidena je ispod 50 posto već više od godinu dana, a prema nedavnoj anketi Ipsosa iznosi 40 posto. No, Trumpov četverogodišnji mandat je izazivao snažne podjele u društvu i koji je završio prošlogodišnjim napadom na američki Kapitol od strane njegovih sljedbenika 6. siječnja nakon njegovih izjava da je poraz na izborima rezultat prijevare.

Trump se suočava s nizom istraga, uključujući istragu Ministarstva pravosuđa o povjerljivim dokumentima koje je uzeo iz Bijele kuće nakon što je napustio dužnost, a neki od njih, kako tužitelji kažu, još nisu pronađeni. Anketa Ipsosa krajem prošlog mjeseca pokazala je da samo 41 posto Amerikanaca pozitivno gleda na Trumpa.

Komentari

komentar





You may also like