Trump koronavirusom „zarazio“ naftno tržište

Nakon vijesti da je američki predsjednik Donald Trump pozitivan na koronavirus Covid-19, cijene nafte i financijski indeksi pali su i nastavljaju padati.

Već u prvih 40 minuta nakon objave te informacije, indeks NASDAQ pao je za više od 2%, a fjučers na indeks S&P 500 izgubio je 1,8% vrijednosti (info: Reuters).

Kolebanja su se dogodila i na deviznom tržištu, pa je tako dolar također počeo gubiti dosadašnje pozicije, iako ne toliko značajno.

Međutim nafta reagira snažnije, pa su se tako jutros fjučersi za prosinac, za sjeverno-morsku naftu Brent smanjili za 1,98% i iznose 40,12 dolara za barel. Istodobno fjučersi za studeni, za američku naftu sorte WTI pali su za 2.01% i iznose 37,94 dolara za barel.

Osim što je Trump „zarazio“ naftno tržište, na pad cijena „crnog zlata“ utjecalo je i uočavanje investitora vijesti o povećanju proizvodnje nafte u Libiji, koja je dosegnula 270 tisuća barela  dnevno, a što je posljedica primirja između zaraćenih strana – vladinih snaga premijera Fayeza Sarraja u Tripoliju i snaga Libijske nacionalne vojske – LNA generala Khalife Haftara koji i dalje nadzire ključni sredozemni naftni terminal te zemlje u gradu Sirtu. Smatra se kako bi Libija do ožujka iduće godine svoj izvoz nafte mogla dovesti do razine od 1 milijun barela dnevno.
 

Komentari

komentar

loading...

You may also like