Trump kritizirao Bidenovu energetsku politiku: SAD su “na milosti OPEC-a”

Bivši američki predsjednik Donald Trump i mogući ponovni kandidat Republikanske stranke na slijedećim predsjedničkim izborima u SAD-u kritizirao je danas energetsku politiku Bidenove administracije, kazavši kako se zemlja pod njegovim nasljednikom našla “pod kontrolom OPEC-a” i da cijene benzina na domaćem tržištu i dalje rastu, prenose RIA Novosti, pozivajući se na Trumpovu pisanu izjavu koju je objavio njegov ured za medije.

“Desetljećima su kritične strateške rezerve nafte naše zemlje bile niske ili blizu nule jer nijedan predsjednik nije želio platiti da bi ih napunio. Popunio sam ih sve do vrha prije tri godine, kada su cijene nafte bile vrlo niske. … Trebale bi se koristiti u ozbiljnoj, izvanrednoj situaciji, poput rata – i ništa drugo”, stoji u Trumpovoj izjavi.

Bivši šef države vjeruje kako će u sadašnjim okolnostima predsjednik Biden “najaviti napad” na strateške rezerve nafte, pokušavajući na taj način umjetno srušiti njezine visoke cijene nafte.

“Prije godinu dana bili smo energetski neovisni, a sada smo u vlasti OPEC-a, a benzin se u dijelovima Kalifornije prodaje za 7 dolara i raste u cijeloj zemlji, a nafta se uzima iz naših strateških rezervi. Je li ovo način upravljanja državom”, pitao je Trump.

Podsjećamo: Biden je danas najavio oslobađanje 50 milijuna barela nafte iz američkih strateških rezervi kako bi smanjio cijenu „crnog zlata“ koja za sobom vuče i druga poskupljenja i generira rast inflacije. Osim EU, energetska kriza sve ječe kuca i na američka vrata, a posljedica je kako pandemije Covida-19 tako i prevelike fokusiranosti Bidenove administracije na obnovljive izvore energije tj. zelenu tranziciju zemlje, pri čemu je uvodio značajne restriktivne mjere u odnosu na domaće tradicionalne proizvođače energije – prije svega na naftni i plinski sektor i njihove projekte od kojih su neki zamrznuti, a neki ne dobivaju dozvole za početak rada.

 





 

Komentari

komentar





You may also like