Trump kritizirao Merkel: „To nas ubija! Mi plaćamo za sve!“

Raste nervoza pred početak samita NATO saveza 11. srpnja u Bruxellessu. Američki predsjednik Donald Trump već je ranije odaslao pisma nizu vođa članica Europske unije u kojima je naglašavao nužnost povećanja rashoda za obranu, kazavši, kako američki porezni obveznici ne razumiju zašto pojedine europske zemlje ne ispunjavaju svoje obveze iz sfere sigurnosti. U četvrtak, 5. srpnja, američki je čelnik otišao i korak dalje, izvrgnuvši oštroj kritici njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog nedostatnih ulaganja te zemlje u sferu obrane.

U svom govoru na velikom skupu u saveznoj državi Montani, Donald Trumo je izjavo, kako Njemačka, kao najveća zemlja Europske unije, ima nedopustivo mali udio obrambenih rashoda u svom proračunu. Pri tom je kazao, kako glavnu težinu u smislu jamčenja sigurnosti Europske unije imaju upravo Njemačka i Sjedinjene Države.

„A onda oni idu i plaćaju Rusiji milijarde dolara za poslove s naftom i plinom, a mi (SAD), kao potpunu kreteni, plaćamo za sve“, citirao je riječi američkog predsjednika portal Breibart.

Podsjećamo: pojedini zapadni analitičari predviđaju iznenađenja koja će na samitu NATO saveza prirediti upravo Donald Trump, s obzirom na njegove prijašnje istupa na samitu „velike sedmorice“ i sl.. S druge strane, ne treba zaboraviti kako nedugo nakon tog samita počinje i onaj, globalno puno isčekivaniji, samit Trump-Putin u Helsinkiju 16. srpnja. Upravo on izaziva najveće strahove američkih europskih ali i bliskoistočnih saveznika i partnera, u smislu, da su se čelnici dviju vojnih supersila sposobni dogovoriti o pojedinim bitnim pitanjima, pri tom neuvažavajući ili ignorirajući njihove nacionalne interese. Pa iako je teško odmah očekivati značajniji napredak u američko-ruskim odnosima s obzirom na stupanj njihove „zatrovanosti“, ipak ga je potrebno očekivati barem na nekom području, jer se, u protivnom, dvojica čelnika ne bi niti sastajali. Njima se ne ispija zajednička kava ili šampanjac, niti njih impresioniraju turističke znamenitosti finskog glavnog grada. Dnevni red im je unaprijed određen, a određeni stavovi i sporazumi sigurno prethodno usuglašeni. Potpisivanjem istih stvorit će se temelji za daljnje razgovore koji mogu biti i dugi i teški. Uostalom, tko to može jamčiti da se dvojica čelnika o pojedinim svjetskim problemima neće čvrsto dogovoriti a pritom dogovor ne obznaniti javnosti već ga isključivo na postupnu operativnu razradu spustiti svojim nižim instancama, izbjegavajući tako otpore u svojim političkim krugovima i domaćoj javnosti, ali i unutar nervozne međunarodne zajednice. Takvih je primjera u povijesti već bilo, uključno i onih vezanih uz Drugi svjetski rat.

Stručnjak: Trump na samitu NATO-a može donijeti neočekivano





 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like