Trump „kroti“ Tursku: ukida trgovinske povlastice ali i smanjuje carine na turski čelik

Čudne – „toplo-hladne“ odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa u odnosu na Tursku donešene su istoga dana. Naime, 17. svibnja, Trump je obustavio režim trgovinskih povlastica s Ankarom polazeći „od ekonomske razvijenosti Turske“, a  o svojoj je odluci već izvjestio Kongres i vladu u Ankari. Međutim, Trump je danas također donio odluku i o dvostrukom smanjenju carina na uvoz turskog čelika – s 50 na 25 posto (info: agencija Anadolu). Odluka je donijeta jer je 2018 g. američki uvoz čelika smanjen za 12%, a uvoz čelika iz Turske za 48%.

Podsjećamo: Trumpova administracija je 10. kolovoza 2018.g.  udvostručila carine na turski čelik i aluminij. Čelik je bio ocarinjen s 50, a aluminij s 20 posto.

Što se tiče Trumpove odluke o ukidanju trgovinskih povlastica Ankari, gotovo je sigurno kako se radi o njegovoj reakciji na turski „neposluh“ i njezino „odmetništvo“ u odnosu na SAD, prije svega vezano uz nabavku ruskih protuzračnih sustava S-400, čemu se Washington najoštrije protivi. Naravno, još je prisutan i čitav niz drugih, ozbiljnih američko-turskih problema, zbog kojih su odnosi dviju zemalja svedeni na najnižu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća. Ovim dvjema današnjim odlukama Trump očito Ankari želi poslati poruku kako prostora za normalizaciju odnosa još uvijek ima, ali i da je njihova cijena odustanak Turske od vođenja samostalne politike. Međutim, teško je očekivati da će sadašnja turska vlast na to pristati s obzirom na čitavu strategiju nacionalnih interesa te zemlje koja se temelji upravo na postavkama o turskom suverenitetu i obnovi snage i utjecaja regiji ali i svijetu. Osim toga, SAD uopće nisu među prvim i najvažnijim turskim trgovinskim partnerima (osim, naravno, po pitanju vojne suradnje jer je Turska članica NATO saveza). Najveći trgovinski partneri Ankare su Kina i Njemačka, te EU u cjelini.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like