Trump maloljetnoj Greti Thunberg poručio: „Odi s priijeteljem u staro dobro kino!“

Patetične „igre bez granica“ oko maloljetne švedske eko-aktivistice Grete Thunberg idu dalje, nakon što su vrhunac doživjele ove jeseni u sklopu redovitog godišnjeg zasjedanja Glavne skupštine UN-a. Tada je, još se dobro sjećamo, većina gnjeva maloljetne Grete i moćne mašinerije koja iza nje stoji, bila usmjerena protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ne prihvaćanja pariškog klimatskog sporazuma. A on je, tada, u svom – već dobro  poznatom stilu, mladu Šveđanku ili ignorirao ili „podučavao“  pristojnom ponašanju osoba njezinoga uzrasta.

A nakon što je u srijedu, 11. prosinca, američki magazin „Time“ Gretu Thunberg proglasio „osobom godine“ i, prema običaju, njezinu fotografiju objavio na svojoj naslovnici, nije trebalo dugo čekati da se o svemu opet oglasi i američki čelnik.

Tako je, na ovaj ili onaj način medijski i više nego popularni Donald Trump, ovu odluku spomenutog medija danas prokomentirao „ružnom“, a malodobnoj aktivistici je savjetovao da se „pozabavi sa gnjevom“ i „ode s prijateljem u staro dobro kino“ (info: AP). Naravno da jadna Greta u čitavoj ovoj nesretnoj priči ništa nije kriva, ali je isto tako jasno kako Trump ovu poruku, zapravo, i nije uputio njoj, već onima koji se ovom maloljetnicom služe u politikantske i razne druge svrhe.

Podsjećamo: kandidati za osobu godine magazina „Time“ još su bili predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi, osnivač Facebooka Mark Zukerberg, američka nogometašica Megan Rapino, kineski predsjednik Xi Jinping, ali i američki predsjednik Donald Trump. Iako Trumpovi nesimpatizeri njegove spomenute riječi tumače njegovom ljutnjom jer on nije proglašen osobom godine, teško je vjerovati kako bi ta Time-ova titula njemu previše značila. Barem ne onako, kako je, očito, Baracku Obami značila („preventivna“) Nobelova nagrada za mir nedugo nakon što je po prvi puta zasjeo u predsjedničku fotelju u Bijeloj kući, koju još nije uspio niti zagrijati. Jer da mu nije značila i godila Obama bi takvu blamažu Švedske kraljevske akademije znanosti (a te blamaže postaju sve češće i češće) sasvim sigurno pravodobno sprječio svojim rezolutnim odbijanjem i odustankom od te lakrdije. Ali ego je, kako to često biva, ipak bio prejak. Osim toga Trump je 2016. g., nakon pobjede na predsjedničkim izborima, već bio proglašen „osobom godine“ magazina „Time“. Ta mu nagrada, svejedno, nije previše toga dobroga donijela niti doma niti u svijetu a da bi sada za njom morao žaliti. Trump je, jednostavno, brutalno iskren, a upravo je to ono što njegovim protivnicima najviše i smeta jer oni sebi iskrenost ali i istinu često ne mogu i ne smiju priuštiti – najčešće zbog krutih ideoloških stega i zadanih okvira izvan kojih ne smiju izlaziti jer mogu ostati bez svojih izdašnih i mutnih sponzorskih beneficija.

 

Komentari

komentar





You may also like