Trump-menadžer: SAD Ukrajini isporučio prve količine ugljena

Nastavlja se primarna uloga američkog predsjednika Donalda Trumpa, koja se može sažeti u okvire funkcije izvršnog menadžera za promicanje interesa američkog korporativnog biznisa. On se u tom smislu vješto koristi kombinacijom diplomatske „meke sile“ i otvorenih vojnih prijetnji, kako bi „zalutale“ – nekad vjerne saveznike i partnere podsjetio tko u čitavoj ovoj priči vodi glavnu riječ. Tako, npr. možemo podsjetiti na 109,7 milijardi dolara vrijedne sporazume o isporuci američkog naoružanja Saudijskoj Arabiji (koja u stvari ne zna što bi s tolikim naoružanjem koje joj je potpuno nepotrebno uz već ionako golemo postojeće), slične nedavno potpisane ugovore o isporuci suvremenog američkog naoružanja Indiji, u paketu s indijskim uvozom američkog ugljena iako Indija raspolaže golemim vlastitim zalihama tog energenta i td.

Ovaj uvod smatrali smo potrebnim s obzirom na današnju  vijest iz ukrajinskog veleposlanstva u Washingtonu, objavljenu na njihovoj facebook stranici. Radi se o upućivanju u Ukrajinu prvih velikih količina američkog ugljena, u okviru sporazuma između ukrajinske tvrtke „Centrenergo“ i američkog „Xcoal Energy & Resources“.

„Ukrajinski veleposlanik u SAD-u, Valeriy Chaly, sudjelovao je u svečanosti otpravke američkog energetskog ugljena za potrebe tvrtke „Centrenergo“ u pomorskoj luci Baltimore. S američke strane na svečanosti je sudjelovao zamjenik ministra trgovine, Israel Hernandez, pomoćnik američkog ministra energetike za međunarodne odnose, Wells Griffit, i vodstvo tvrtke Xcoal“, stoji u objavi ukrajinskog veleposlanstva u SAD-u.

Države su se dogovorile o isporukama ugljena iz savezne države Pennsylvanie tijekom proljetnog posjeta ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka Bijeloj kući.

Ugovorom se regulira isporuka američkog ugljena Ukrajini do kraja ove godine, u količini od 700 tisuća tona. Dolazak brodova s prvim količinama ugljena  (85 tisuća tona) očekuje se u rujnu, a do kraja tog mjeseca doći će još 125 tisuća tona. Od tog roka pa do kraja godine očekuje se dolazak jednog do dva broda mjesečno u ukrajinske luke. Službeni Kijev je izjavio, kako se, zahvaljujući američkom ugljenu, može računati na protek sezone grijanja 2017/18.g. bez problema.Cijena prve isporuke ugljena  iznosi 113 dolara za jednu tonu s dostavom u luku Odesa, međutim, daljnja cijena će se mijenjati od isporuke do isporuke, izjavio je direktor spomenute ukrajinske tvrtke Oleg Kozenko.

Ukrajina je počela tražiti izvoznike ugljena nakon što je vlada u Kijevu odbila kupovinu ugljena iz separatističkih regija na istoku Ukrajine. Tako je Ukrajina još tijekom 2016. godine ugljen uvozila iz Rusije i Južnoafričke Republike. Sada su na red očito došle Sjedinjene Američke Države.

Svi ovi pokazatelji svjedoče o žalosnoj perspektivi nekad snažnog ukrajinskog industrijskog i energetskog potencijala, vjerojatno nepovratno uništenog jer, ukoliko se i stabilizira sigurnosna i makroekonomska situacija i stvore uvjeti za snažniji investicijski ciklus, na ukrajinske resurse već su ionako davno oko bacile velike međunarodne korporacije ,u odnosu na koje domaće tvrtke nemaju nikakve šanse po pitanju konkurentnosti. Zapravo, radi se o klasičnoj priči iz doba tranzicije srednjoeuropskih i zemalja Jugo-istočne Europe iz doba 90.-ih godina, koja je uključivala različite modele pretvorbi i privatizacija, ali s uvjek istim finalnim učinkom – odnarođivanje vlastitih bogatstava i resursa i odljev kapitala izvan granica, u ruke onih koji su čitavu priču znalački osmislili i uspješno proveli, naravno, uz pomoć prethodno pomno odabranih domaćih snaga iz političkog i poslovnog miljea.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like