Trump mijenja retoriku prema Rusiji kao pčelica cvijeće: trebamo jedni druge!

Nakon što je prije nekoliko sati američki predsjednik Donald Trump na svom tvitu Rusiji savjetovao da se „pripremi za uništavanje raketa“ koje će padati po Siriji i da će te rakete biti „dobre, nove i pametne“, kao i to, da „Rusija nije smjela surađivati s plinskom životinjom-ubojicom, koji ubija svoj narod i time se naslađuje“, Trump iznova dramatično mijenja svoju retoriku.

Nazvavši američko-ruske odnose najlošijim u čitavoj povijesti, uključno i u vrijeme hladnog rata, Trump je predložio „zaustaviti utrku u naoružanju“.

„Naši odnosi s Rusijom sada su lošiji nego bilo kada, uključno i hladni rat. Za to nema razloga. Rusija treba našu gospodarsku pomoć, što bi bilo vrlo lako učiniti, a nama treba da sve strane rade zajedno. Zaustavimo utrku u naoružanju“, napisao je Trump na svojoj twitter stranici i ponovo izazvao nedoumicu šire javnosti. Trump je na tvitu, također, za loše odnose Washingtona i Moskve optužio „lažno“ istraživanje navodnih veza njegovog tima s ruskim predstavnicima, koje predvodi posebni istražitelj Robert Mueller i ljudi vezani uz demokrate i Obamu, „koji lude“ jer „nema nikakve urote“.

Podsjećamo: nakon Trumpovog upozorenja Rusiji da se pripremi za uništavanje raketa koje će padati po Siriji (to je bio Trumpov odgovor na današnje riječi ruskog veleposlanika u Libanonu za tamošnju televiziju, kako će Rusija uništavati američke rakete koje dolete u Siriju. Reakcije predsjednika neke države, a poglavito ne takve sile poput SAD-a, na riječi pojedinih veleposlanika tuđih zemalja nisu niti uobičajena praksa niti njihov posao jer je razlika u razini dužnosti koje obnašaju prevelika), danas se oglasila i glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Ona je optužila SAD da uz pomoć raketnih napada žele uništiti tragove navodnog Assadovog korištenja kemijskog oružja u gradu Dumi, i kazala, kako „pametne rakete moraju letjeti u smjeru terorista, a ne zakonite vlade koja se nekoliko godina bori s međunarodnim terorizmom na svom teritoriju“.

Maloprije se na tu temu oglasio i Kremlj, priopćenjem, kako Moskva ne podupire Twitter-diplomaciju i ne savjetuje američkoj administraciji produbljivati krizu u Siriji. „Mi smo pobornici ozbiljnih pristupa. Smatramo važnim ne činiti korake koji mogu naštetiti i bez toga krhkom stanju“, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov na konferenciji za medije, dodavši, kako SAD žele iskoristiti „izmišljotine“ za napad na Siriju.Napominjemo kako se SAD, Velika Britanija i Francuska još ne mogu dogovoriti oko zajedničkog stava po pitanju najnovije sirijske krize, a britanska premjerka Theresa May odbila je pružiti potporu svoje zemlje u zajedničkoj vojnoj operaciji, zatraživši dodatne dokaze o Assadovoj krivnji za kemijski napad u Dumi.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like