Trump: Moguć „veliki sukob“ sa Sjevernom Korejom

Svega dan nakon vijesti kako je SAD u Južnoj Koreji uspješno instalirao i stavio u operativnu uporabu svoj najmoderniji proturaketni sustav THAAD, navodno za zaštitu od sjevernokorejske raketne ugroze, intervju vezan uz Sjevernu Koreju za agenciju Reuters dao je američki predsjednik Donald Trump.

Čelnik Bijele kuće je izjavio kako postoji opasnost od „velikog sukoba“ sa Sjevernom Korejom, ali da on ipak preferira diplomatsko riješenje. „Postoji mogućnost da mi možemo završiti u velikom, velikom sukobu sa Sjevernom Korejom“, kazao je američki vođa i dodao, kako SAD želi riješiti problem diplomatskim putom, „ali to je vrlo teško“. Iznova je naglasio važnost kineske uloge za riješenje problema oko Sjeverne Koreje, precizirajući, kako kineski predsjednik Xi Jinping „čini sve što može“.

Odgovarajući na pitanje, smatra li Trump ponašanje sjevernokorejskog vođe Kim Il-una racionalnim, Trump je odgovorio, kako osobno polazi od pretpostavke da se radi o razumnom čovjeku, obrativši pozornost na činjenicu kako je Kim Il-un na vlast došao kao vrlo mlada osoba.

SAD Kinu smatraju ključnom državom za riješenje ovog problema. Početkom travnja predsjednici Kine i SAD-a sastali su se na Floridi, nakon čega su u više navrata telefonski razgovarali o krizi na Korejskom poluotoku. Napominjemo kako se Kina protivi bilo čijoj jednostranoj vojnoj akciji i zalaže za dijalog i ne poduzimanje ishitrenih koraka koji bi iritirali suprotnu stranu. Također, Peking  postojano promiče svoj model riješenja krize, koji se sastoji u obustavi sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog testiranja, u zamjenu za ne održavanje zajedničkih američko-južnokorejskih vježbi koje Pjongjang smatra neposrednom nacionalnom ugrozom i što predstavlja alibi za nastavak razvoja sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Geopolitika.News i dalje, neovisno o ulasku udarne grupe američkih pomorskih snaga na čelu s nosačem zrakoplova Carl Vinson u Japansko more – koja bi se u blizini obala Korejskog poluotoka trebala zadržati oko mjesec dana – smatra kako do izbijanja ratnog sukoba neće doći zbog prevelikog sigurnosnog rizika koji nije moguće postaviti u potpunog okvire nadzora. Osim toga, kao što je u tekstu i rečeno, ključna uloga u svemu ovome ipak je u rukama Kine, a kao što znamo – ona se protivi uporabi sile. Također smatramo kako je Washington izvanredno iskoristio najnoviju korejsku krizu za neometano instaliranje spomenutog PRO sustava THAAD čemu se Kina i Rusija najoštrije protive, pričemu je svima jasno kako je on primarno usmjeren na suzbijanje kineskog nuklearnog odgovora u slučaju izbijanja ratnog sukoba između SAD-a i Kine. Jer taj sustav instaliran u Južnoj Koreji samo je dio američkog globalnog proturaketnog štita i u njega je u potpunosti integriran. A Iran i Sjeverna Koreja, kao navodne sigurnosne ugroze po SAD i njegove saveznike, pritom su samo alibi za puno šire geopolitičke igre s glavnim američkim globalnim suparnicima. Rusijom i Kinom. Osim toga, postojana visoka napetost na Korejskom poluotoku omogućuje neometani ostanak velikog broja američkih vojnika u Južnoj Koreji (oko 50 tisuća), koji se tamo nalaze još od završetka korejskog rata. Jer ne treba zaboraviti kako u Južnoj Koreji djeluje niz pacifističkih organizacija koje se protive američkoj vojnoj nazočnosti u njihovoj zemlji i smatraju je destabilizirajućim, a ne stabilizirajućim čimbenikom na Korejskom poluotoku.

 





 

 

 





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like