Trump najavio mogući susret s Putinom

Američki predsjednik Donald Trump je u sinoćnjem intervjuu za Fox News izjavio, kako će se, vjerojatno, na samitu APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation), koji se održava u Vijetnamu od 6.-11. studenog, susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

„To je vrlo važno putovanje. Možda ću se susresti s Putinom… to je vrlo važno. Oni (Rusi) nam mogu pomoći oko Sjeverne Koreje, Sirije. Mi moramo porazgovarati oko Ukrajine“, izjavio je predsjednik Trump za Fox News.

Ranije se na ovu temu oglasio i glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, izjavivši, kako još nije određeno hoće li se vođe dviju država u Vijetnamu sresti ili ne.

Inače, američki predsjednik uskoro kreće na mini-turneju po zemljama Dalekog istoka, u sklopu koje će posjetiti Japan, Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine. Naravno, najvažniji je njegov posjet Pekingu od kojeg se puno očekuje. Naime, prije desetak dana svoj novi mandat na čelu Kine dobio je predsjednik Xi Jinping. Štoviše, on je dodatno ojačan činjenicom da mu na partijskom kongresu nije imenovan zamjenik, čime su mu širom otvorena vrata i za novi predsjednički mandat poslije 2022. godine. S ojačanim kineskim vođom, koji više ne treba kalkulirati u svojim vanjskopolitičkim potezima u predizborne svrhe, itekako raste mogućnost za ravnopravan dijalog dviju najmoćnijih država svijeta. A kada je tako, rastu šanse i za postizanje konkretnih dogovora po najvažnijim sigurnosnim problemima regije ali i glede međusobnih gospodarskih odnosa od kojih ovisi stabilnost čitavog svijeta.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like