Trump najavio nove skupove i oštro kritizirao Bidena zbog Afganistana

Bivši američki predsjednik Donald Trump jučer je najavio skori niz političkih skupova u sklopu svoje kampanje Save America, navodi medij One America News Network.

Tijekom jučerašnjeg intervjua Tump je izjavio kako će idućih tjedana održati skupove u Iowi i Georgiji. Očekuje se kako će na njima okupiti protivnike, kako se navodi, neuspješne politike Joea Bidena po pitanju migracije i kriminala, kao i afganistanske katastrofe, o čemu se u američkim medijima i političkim krugovima često govori posljednjih dana.

Trump je izjavio kako je organizacijom povlačenja američkih snaga iz Afganistana „narušeno poštovanje prema Sjedinjenim Državama“, i dodao kako su SAD iz Afganistana mogle „izaći s ponosom i spasiti živote“, prenosi medij Eadaily. Pri tom je članove sadašnje američke administracije nazvao “idiotima”, koji su, prema njegovim riječima, odgovorni za to što su talibanima dali popis Amerikanaca koji su ostali u Afganistanu.

“Nitko nas više ne poštiva, čak niti onih koji su nas poštivali ranije. Drže nas za budale”, kazao je Trump, koji, očito, ne skriva svoju želju za novom kandidaturom na položaj najmoćnije osobe SAD-a.

Ali prije toga – tj. 2022. g., održavaju se izbori za Kongres koji su itekako važni za sadašnju Bidenovu administraciju i Demokratsku stranku – prilično uzdrmanu svim ovim događajima oko Afganistana nakon Bidenove odluke o početku povlačenja američkih vojnika. Ono je izgledalo ne samo loše organizirano, već i kaotično pa i potpuno ponižavajuće s obzirom na ostavljenu veliku količinu vojne opreme i pravi pravcati bijeg. Na kraju se sve pretvorilo u svojevrsnu utrku s vremenom zbog ultimatuma talibana s postavljenim rokom za potpunu evakuaciju do 31. kolovoza, što je sinoć od strane Pentagona i ispoštovano.

Međutim i Republikanci imaju itekako dovoljno svojih problema. Oni unutar sebe nisu jedinstveni, kao što nisu jedinstveni niti po pitanju tko bi ih morao predvoditi – Donald Trump ili netko drugi, manje kompromitiran.
SAD imaju puno ozbiljnih unutarnjih problema, političkih i društvenih podjela. Bidenova administracija imat će puno više posla na unutarnjoj nego međunarodnoj sceni gdje već pokazuje znakove kompromisnih težnji s najvećim rivalima oko pitanja od zajedničkih interesa. Afganistan je sigurno jedno od njih.

Komentari

komentar

You may also like