Trump napustio Japan uz neizvjesnost oko postizanja trgovinskog sporazuma

Trumpova administracija, koja je odabrala politiku sklapanja bilateralnih trgovinskih sporazuma u odnosu na one dotadašnje, koji su se temeljili na pravilima globalne međunarodne trgovine, poput onih unutar WTO-a, ili ranije potpisanih sporazuma regionalnog karaktera (poput sjevernoameričke NAFTA-e), u svojim nastojanjima nailazi na puno jače prepreke nego li je prvotno očekivala. I dok se u slučaju Kine donekle i mogla pretpostaviti oštra borba i ukopanost dviju strana u svoje „rovove“ zbog podjednake snage dvaju gospodarstava, prilično neočekivanu pregovaračku žilavost iskazuju sami američki saveznici i partneri, poput EU kao cjeline, ali i (prije svega) pojedinih njezinih glavnih članica poput Njemačke i Francuske, preko Južne Koreje i Japana. Tako se, primjerice, Japan i SAD već mjesecima spore oko carina na poljoprivredne proizvode i japanske automobile. A o Japanu najbolje svjedoči i današnja vijest CNBC-a.

Trump, koji je američku trgovinsku neravnotežu s Japanom nazvao „nevjerojatno velikom“, sada je izjavio kako će dvije zemlje objaviti o dogovoru oko trgovinskog sporazuma „vjerojatno u kolovozu“. Međutim, japanski ministar gospodarstva Toshimitsu Motegi teži smanjenju očekivanja o postizanju skorog sporazuma. Naglasio je kako komentari američkog čelnika odražavaju Trumpove želje za brzi napredak u pregovorima.

„Ako pogledate na točnu formulaciju njegovih komentara, vidjet ćete kako je predsjednik (SAD-a) izražavao svoje nade za brzi napredak u pregovorima oko nečeg uzajamno korisnoga“, izjavio je japanski ministar (info: Reuters).

Matthew Goodman, stariji savjetnik za azijsku ekonomiju pri Center for Strategic and International Studies, komentirajući Trumpovu izjavu izrazio je sumnju, kazavši slijedeće: „To će zauzeti prilično vremena. Mislim kako Trump nastoji ukazati da neće vršiti pritisak na (japanskog) premijera Shinzo Abea uoči izbora za gornji dom japanskog parlamenta u srpnju.“

Spomenuti japanski ministar Motegi, odgovoran za trgovinske pregovore sa SAD-om, prošli je tjedan, nakon susreta s američkim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerom, izjavio kako između dviju strana još uvijek postoje nesuglasja koja je potrebno otkloniti. Kazao je kako će se „težiti smanjenju trgovinske neravnoteže“ ali i dodao kako satnica budućih pregovora još nije određena.

Ovdje bih podsjetio kako je američki čelnik jučer u Tokiju izjavio kako očekuje da će japanska vlada uskoro objaviti svoje planove o kupnji čak 105 američkih nevidljivih zrakoplova F-35, čime bi imala najveću flotu tih zrakoplova od svih američkih saveznica. Inače, jedinična cijena F-35 kreće se oko golemih 85 milijuna dolara, što bi značilo kako Japan namjerava u tu svrhu utrošiti golemih 8,5 milijardi dolara. Naravno, s obzirom na poznatu Trumpovu retoriku, usmjerenu prije svega prema domaćoj publici i naglasku na gospodarske uspjehe trenutačne administracije, s potvrdom ove informacije treba još pričekati, jednako kao i s dinamikom njezine realizacije ukoliko posao bude stvarno i dogovoren. Ovu paralelu vučem prije svega iz razloga što je vrlo moguće da će Tokio upravo nju koristiti kao jedan od instrumenata za zaštitu svojih gospodarskih interesa u trgovini sa SAD-om.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like