Trump ne popušta: vojni proračun je “travestija”, ukinite zaštitu Big Techa ili ostavljam veto

Američki predsjednik Donald Trump poručio je u subotu kako neće ukloniti veto na zakon o vojnom proračunu koji je usvojio Kongres, dok se ne ukine pravna zaštita tehnoloških divova (tzv. sekcija 230.)

“Neću stajati po strani i gledati usvajanje travestije od zakona bez ograničenja Big Techa. Ukinite sekciju 230 sada, dok nije prekasno. Tako loše za našu zemlju. Pokažite hrabrost i učinite što je ispravno!!!”, objavio je na Twitteru Donald Trump, priloživši priopćenje Bijele kuće.

Podsjetimo, Trump je u srijedu uložio veto na vojni proračun SAD-a vrijedan 740, 5 milijardi dolara koji je Kongres odobrio velikom većinom.





Tada je poručio da godišnji nacionalni plan za obranu (NDAA) “ne uključuje ključne nacionalne mjere sigurnosti, uključuje odredbe kojima se ne poštuju naši veterani i vojna povijest, te je u suprotnosti s naporima moje administracije da se Amerika stavi na prvo mjesto u smislu nacionalne sigurnosti i vanjske politike”.

Također je kazao da je takav proračun “dar Kini i Rusiji”.

Trump već dugo kritizira tehnološke divove zbog, kako tvrdi, ideološke pristranosti u korist demokrata i cenzuriranja njegovih poruka.





“Sekcija 230” je dio zakona iz 1996., a podrazumijeva da pružatelji usluga na internetu nisu odgovorni za sadržaj koji objavljuje treća strana, čime su u praksi uvelike pravno zaštićeni tehnološki divovi.

Trump je i prije usvajanja proračuna u Kongresu jasno poručio da će blokirati zakon, ako se ne ukloni sekcija 230:

Sekcija 230, što je poklon SAD-a ‘Big Techu’ koji ih štiti od odgovornosti (…), ozbiljna je prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti i integritetu izbora. Naša zemlja nikada neće biti sigurna i osigurana ako to ostavimo. Zato, ako vrlo opasna i nepoštena sekcija 230 ne bude u potpunosti uklonjena, u sklopu Zakona o odobrenju nacionalne obrane (NDAA), bit ću prisiljen nedvosmisleno staviti VETO na zakon kada dođe na moj predivni radni stol. Vratimo Ameriku SADA. Hvala!

Komentari

komentar

You may also like