Trump nezdovoljan Japanom: Koriste SAD za svoje ciljeve

Američki predsjednik Donald Trump u intervjuu televiziji Fox sa žaljenjem je konstatirao da se sve države svijeta koriste Sjedinjenim Državama za svoje ciljeve. Među njima je posebno spomenuo Japan, ukazavši na međusobni sporazum o suradnji i jamstvu sigurnosti iz 1960. godine.

Trumpove izjave su tim zanimljivije jer su izrečene uoči njegovog susreta s japanskim premijerom Shinzo Abeom u okviru summita G20 u japanskoj Osaki.

„Ako Japan napadnu, mi ćemo ratovati u Trećem svjetskom ratu. Mi ćemo se uključiti, zaštitit ćemo ih, i ratovat ćemo pod cijenu naših života i našega bogatstva. … Ali ako napadnu nas, Japan uopće nije obvezan doći nam u pomoć. Oni mogu promatrati taj napad na televizoru Sony“, bio je i više nego duhovit američki vođa u svojoj, već pomalo uobičajenoj vanjskopolitičkoj ratničkoj retorici na koju sve manje ozbiljno obraćaju pozornost mnogi igrači u međunarodnoj zajednici.

Međutim, čini se kako po Japan ova izjava ni u kom slučaju nije zvučala duhovito. Barem ne ukoliko je suditi prema priopćenju japanske vlade, iz koje je Trumpu brzo stigao odgovor, prema kojemu dvije strane ne razmatraju preformulacije spomenutog sporazuma i da Japan nije suglasan kako se tu radi o nepoštenom sporazumu, jer su „obveze SAD-a i Japana uravnotežene“.

Naime, u tom američko-japanskom sporazumu SAD su se obvezale štititi Japan, koji je odustao od prava vođenja ratova nakon poraza u Drugom svjetskom ratu. Japan, sa svoje strane, SAD-u daje vojne baze koje Washington koristi za projiciranje svije sile u Aziji.

Geopolitika News se po ovom pitanju usuđuje pretpostaviti kako se radi o još jednom Trumpovom pokušaju pritiska na Japan s ciljem postizanja novog međusobnog trgovinskog sporazuma, oko kojega dvije strane nemaju identične stavove po nizu pitanja, a što je bilo vidljivo i prigodom nedavnog Trumpovog službenog posjeta Tokiju. Naravno, iz Trumpovog kuta gledano budući trgovinski sporazum u tom bi smislu trebao biti više „izbalansiran“ na stranu američkih interesa, a sa čim Tokio baš i nije suglasan.
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like