Trump o dugu Portorika: Wall Street će se morati oprostiti s novcem

Američki predsjednik Donald Trump u utorak, 3. listopada, posjetio je jednu od najsiromašnijih zemalja svijeta – karipsku otočnu državu Portoriko, pridruženu SAD-u kao jedno on njegovih vanjskih područja. Ta je siromašna i prezadužena zemlja, iznova, po tko zna koji put, prije dva tjedna poharana snažnim uragana „Maria“. On je usmrtio 34 osobe i razorio  gotovo cjelokupnu infrastrukturu te zemlje, ostavivši 3,5 milijuna ljudi bez električne energije, a desetke tisuća bez pitke vode.

Još i prije dolaska uragana vlada Portorika borila se s velikom gospodarskom krizom, nastojeći se nositi s posljedicama bankrota zbog milijardi dolara državnog duga. On trenutačno iznosi 70 milijardi dolara, pričemu je razina nezaposlenosti 2,5 puta veća nego u SAD-u, a broj siromašnih je golemih 45% od ukupnog broja stanovnika.

U vrijeme svog posjeta Portoriku, predsjednik Donald Trump je pohvalio mjere koje je poduzela tamošnja vlada s ciljem saniranja posljedica uragana, ali i dodao, kako će se one negativno odraziti na proračun te zemlje. Portoriku je obećao veliku pomoć u dodjeli najnužnijih proizvoda tamošnjem stanovništvu.

Na održanoj medijskoj konferenciji, američki čelnik je kazao kako se „svi moraju ponositi što se dogodilo u Portoriku“, dodavši, kako je u uraganu poginulo svega 16 osoba u usporedbi s brojem žrtava uragana „Katrina“ 2005. godine. Pritom je kazao kako je uragan iscrpio američki proračun, ali i to, da Portoriko ima veliki dug prema „vašim prijateljima na Wall Streetu“ koji će se morati „oprostiti s novcem“.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like