Trump o izgradnji LNG terminala u EU za kupnju američkog plina

Kako je nedavno izvjestio američki The Wall Street Journal pozivajući se na izvor iz EU, a njegove navode naknadno je potvrdio i sam američki predsjednik Donald Trump, „Bruxelless se usglasio razmotriti povećanje uvoza američkog ukapljenog plina, sniziti carine“ i td.

Na sinoćnjoj konferenciji za novinare, koju je Donald Trump održao nakon susreta s talijanskim premijerom Giuseppeom Conte, američki je vođa kazao kako Europska unija razmatra izgradnju terminala za kupnju američkog LNG plina i da se radi o 9 do 11 luka.

„I mi (Amerikanci) već vodimo pregovore s Europskom unijom o izgradnju od 9 do 11 luka za prijam ukapljenog plina iz Sjedinjenih Država“, izjavio je Trump i dodao, kako će se gradnja tih objekata financirati iz proračuna EU.

Podsjećamo: tijekom prošlotjednog sastanka Donalda Trumpa i predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera, potonji je Trumpu obećao nekoliko ustupaka od strane Bruxellessa u svrhu izbjegavanja „trgovinskog rata“ između dviju strana Atlantika. To samo potvrđuje ranije teze brojnih analitičara, o EU kao „najslabijoj karici“ u lancu velikih globalnih igrača, koja, zapravo, zbog vlastitih unutarnjih dubioza nije u stanju odrediti niti voditi zajedničku i usklađenu vanjsku politiku. EU je bila i ostala samo eksponent američkih nacionalnih interesa koju će Washington koristiti kada i koliko mu to bude trebalo, pritom uvjek u mogućnosti ignoriranja institucionaliziranog europskog jedinstva vođenjem bilateralnih pregovora i sklapanjem „separatnih“ sporazuma s njezinim članicama.

 

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like