Trump objavio o propasti trgovinskog sporazuma s Kinom

Kina je uništila sklopljeni bilateralni sporazum o trgovini, izjavio je američki predsjednik Donald Trump tijekom govora pred svojim simpatizerima na Floridi.

„Vi ste vidjeli carine koje mi pripremamao? Oni (Kina) su uništili sporazum. Oni će stići, stići će njihov potpredsjednik vlade – on je dobar čovijek, ali oni su uništili sporazum. Mi ćemo dobivati više od 100 milijardi dolara godišnje“, izjavio je Trump.

Američki medij The Wall Street Journal, piše, kako je Kina pooštrila svoje zahtjeve u pregovorima sa SAD-om u nadi, da će Washington biti primoran usuglasiti se sa zahtjevima za „omekšavanje“ uvjeta prema kineskom uvozu.

„Nova oštra linija Kine u trgovinskim pregovorima pojavila se nakon što je Peking nedavne izjave i poteze predsjednika Trumpa okarakterizirao kao znak da su SAD spremne na ustupke“, navodi WSJ, pozivajući se na svoje izvore bliske pregovaračkom procesu. Jedna od takvih Trumpovih izjava bila je i ona o sniženju kreditnih stopa u SAD-u, kao i njegove pohvale glavnom kineskom pregovaraču – njihovom potpredsjedniku vlade.
Peking je to procijenio kako dokaz nepovjerenja predsjednika Trumpa u stabilnost američkog gospodarstva.

Danas bi u Washington trebala stići kineska pregovaračka delegacija na čelu s potpredsjednikom vlade s ciljem zaključenja trgovinskog sporazuma, o čemu je Geopolitika News pisala jučer. Kinesko Ministarstvo trgovine u međuvremenu je izjavilo o uvođenju protuodgovora ukoliko 10. svibnja američka administracija povisi carine na kineske proizvode. U izjavi se navodi kako „obnavljanje trgovinskih napetosti ne odgovara interesima dvaju naroda i drugih država svijeta“. „Planirana odluka američka vlade izaziva duboko žaljenje“, ali u slučaju usvajanja novih carina od strane SAD-a „Kina će morati poduzeti nužne protumjere“, navodi kinesko Ministarstvo.

Neovisno o porasloj napetosti u pregovorima ipak još uvijek ne bismo u potpunosti isključili mogućnost konačnog postizanja dogovora između dviju svjetskih mega-ekonomija. Barem rukovodeći se onom, da dok pregovori traju –  nada za dogovor uvijek postoji (a pregovori će trajat još najmanje 9. i 10. svibnja). Moguće je da se u svemu ovom radi o „finalnoj igri živaca“, jer definitivno, gledano i s političkog i s ekonomskog aspekta, postizanje trgovinskog sporazuma u interesu je obiju država, pa blefa sigurno ima i sa strane Pekinga i sa strane Washingtona. Međutim, isto tako ne bi smjelo iznenaditi da sve skupa uistinu propadne, imajući u vidu veliku geopolitičku bitku i globalno američko-kinesko suparništvo, kao i to, da bi propast pregovora snažno uzdrmala ukupno svjetsko gospodarstvo i da se, možda, upravo u takvom globalnom ekonomskom kriznom stanju Ssedinjene Države nadaju najboljem snalaženju s obzirom da posjeduju najveće financijske resurse za nošenje s takvim problemima u odnosu na sve druge zemlje. Ali strpimo se ipak do sutra, kada bismo puno više toga trebali znati.





EKSKLUZIVA: Kina odustala od sporazuma sa SAD-om po gotovo svim njegovim aspektima!

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like