Trump odbio nove pregovore s Kinom i dao crne prognoze za Hong Kong

Američki predsjednik Donald Trump, izjavio je, odgovarajući na upit hoće li se održati pregovori s Kinom o drugoj fazi trgovinskog sporazuma, kako ne planira nove pregovore s tom državom.

„Mi smo sklopili veliki trgovinski sporazum. Ali čim je on bio potpisan, čak se niti tinta nije osušila, oni su nas zarazili (Covidom-19, op. a.)“, kazao je američki čelnik. Trump pritom misli na tzv. prvu fazu američko-kineskog sporazuma, potpisanog u Washingtonu početkom siječnja ove godine.

Podsjećamo kako su američko-kineski odnosi dodatno pogoršani i zbog Hong Konga – konkretno, kineskog usvajanja zakona o nacionalnoj sigurnosti te svoje regije sa širokom autonomijom. Trump je ranije potpisao zakon i predsjedničku uredbu o pozivanju Kine na odgovornost „zbog njezinih postupaka i pritiska na narod Hong Konga“. Kazao je kako će američke protumjere dovesti do promjene američkih trgovinskih povlastica i završetka predaje američkih tehnologija.

Trump je po tom pitanju kazao kako su se SAD „riješile ozbiljnog konkurenta“ jer Hong Kong „više neće biti sposoban konkurirati na slobodnom tržištu“. Osim toga, kazao je dalje Trump na medijskoj konferenciji, sada će „mnogi ljudi“ i napustiti Hong Kong.

Komentari

komentar
loading...

You may also like