Trump odustao od nastavka trgovinskih pregovora s Kinom

Nakon što su Washington i Peking početkom siječnja ove godine potpisali tzv. prvu fazu trgovinskog sporazuma između dviju globalnih mega-ekonomija, činilo se kako je na vidiku i potpisivanje konačnog trgovinskog sporazuma već tijekom 2020. g., što je američki predsjednik Donald Trump još u svojoj predizbornoj kampanji 2016. g. označio kao jedan od prioriteta američke vanjske politike u sklopu njegove strategije „America First“. Međutim, igrom slučaja, željom prirode ili nečega trećeg, pojavio se famozni koronavirus Covid-19 čija je pandemija zahvatila čitavi svijet i okrenula ga doslovno naglavce. Posebno snažno udario je upravo po SAD-u zbog čega se Trump našao u velikim problemima kod kuće s obzirom na optužbe od strane oporbenih snaga ali i dijela medija i javnosti kako nije učinio dovoljno za sprječavanje snažnih negativnih posljedica epidemije na živote i zdravlje Amerikanaca ali i na američko gospodarstvo. Ubrzo nakon toga Trump je pokrenuo snažnu protukinesku kampanju vezano uz porijeklo samoga Covida-19, kao i uz „zlonamjerno“ ponašanje Kine koja nije na vrijeme upozorila svijet na opasnost od pandemije, i koja je, prema njegovu mišljenju, mogla spriječiti njezino širenje a to nije učinila. Pritom se snažno obrušio i na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), gotovo je optuživši za protuameričku urotu s Kinom, i povukao američko financiranje iste od slijedeće godine. Sve je to skupa utjecalo na već ionako oštrom političkom retorikom i obostranim  carinama snažno opterećene gospodarske odnose dviju mega-država, što se onda itekako reflektira i na globalnu gospodarsku sliku svijeta.

S obzirom kako od potpisivanja konačnog trgovinskog sporazuma prije američkih izbora (što bi bio Trumpov trijumf jer bi Kina u tim sporazumima trebala činiti znatno veće ustupke SAD-u nego što je to obratno s obzirom na njezin veliki trgovinski suficit s tom zemljom) više ne može biti niti riječi, Trump je „okrenuo pilu naopako“ i upravo izjavio kako SAD prekidaju trgovinske pregovore s Kinom na neodređeno vrijeme, kazavši, kako s Kinom sada ne želi „imati posla“.

„Odgodio sam pregovore s Kinom. Znate li zašto? Ja s njima sada ne želim imati posla s obzirom na to što su oni učinili s ovom zemljom i svijetom. Neću razgovarati s Kinom sada“, izajvio je američki predsjednik. Štoviše, Trump je ovih dana najavio i razmatranje uvođenja sankcija i prema kineskim tvrtkama koje u SAD-u rade za tvrtku ByteDance, koja je vlasnik globalno popularnog kineskog video-servisa TikTok.

 

Komentari

komentar





You may also like