Trump optužio Asada za napad kemijskim oružjem u regiji Idlib

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako SAD osuđuje kemijske napade u Siriji, usmjerene protiv nevine djece i žena, pričemu on faktički svu krivicu za te napade svaljuje na sirijskog predsjednika Bashara al-Asada.

U izjavi američkog čelnika, koju je objavila Bijela kuća, kaže se, kako posljednji kemijski napadi „ne mogu biti ignorirani“,  i kako su „ti čudovišni napadi Bashara Asada posljedica slabosti prethodne administracije (Baraka Obame) i njezine neodlučnosti“.

Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće, podsjetio je, kako je Obama 2012. godine upozorio, da će uporaba kemijskog oružja u Siriji značiti Asadovo prekoračenje „crvene crte“ ali da nije predložio nikakve akcije. Spicer pritom nije kazao kakve se akcije mogu očekivati od Trumpove administracije.

Nešto ranije, državni tajnik Rex Tillerson je izjavio kako Asad djeluje kao „surovi barbar“, a također je pozvao Rusiju i Iran na „odustajanje od iluzija u odnosu na Asada“.

Sirijsko Ministarstvo obrane je priopćilo kako odgovornost za kemijske napade u Idlibu snose terorističke organizacije i oni koji ih podupiru.

„Glavno zapovjedništvo vojske kategorički odbacuje korištenje bilo kakvih kemijskih ili otrovnih sredstava u naselju Han-Sheihun, u regiji Idlib, i naglašava, kako ih vojska ni ranije nije i neće ih koristiti bilo gdje i bilo kada“, navodi se u priopćenju sirijskog MO.





Podsjećamo, agencija Reuters, pozivajući se na londonski „Sirijski opservatorij za ljudska prava“, objavila je informaciju o napadu kemijskim oružjem u regiji Idlib tijekom zračnih napada „sirijskih ili ruskih zrakoplova“, tijekom kojih je poginulo 58 osoba, od čega i 11-ero dijece.

Rusko MO je te informacije odmah opovrgnulo.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like