Trump optužio Bidena i pokrenuo borbu protiv ljevičarskog radikalizma

U utorak, 1. rujna, američki predsjednik Donald Trump namjerava posjetiti grad Kenoshu, u kojemu su prošloga tjedna počeli veliki ulični neredi nakon što je policija nekoliko puta pucala u leđa 29-ogodišnjem afroamerikancu Jacobu Blakeu.

Uvertira ovom posjetu bila je Trumpova politička akcija, usmjerena protiv svog protukandidata Joe Bidena i protiv ljevičarskih pokreta u SAD-u. Trump je kazao kako Ministarstvo pravosuđa i Domovinske sigurnosti razrađuju zajednički program za borbu protiv ljevičarskog pokreta (info: VoA).

U tom se kontekstu Trump sastao s državnim odvjetnikom Williamom Barrom i v.d. ministra domovinske sigurnosti Chadom Wolfom prije sinoćnje konferencije za medije, na kojoj je ponovo optužio svog protukandidata na izborima Joe Bidena za potporu nasilju u pojedinim američkim gradovima, u kojima su ranije održavani prosvjedi protiv rasizma i policijskog nasilja. Bivši potpredsjednik SAD-a Biden pružao je „moralnu potporu vandalima“, kazao je Trump. Također je izjavio kako će spomenute američke institucije, pod vodstvom Barra i Wolfa, „objaviti o osnivanju zajedničkog operativnog središta za istraživanje agresivnih građanskih nereda lijeve provenijencije“.

Trump je stao u zaštitu uhićenog mladića Kyle Rittenhousea, optuženog za ubojstvo dviju osoba u vrijeme prosvjeda u Kenoshi, kazavši, kako je on djelovao u samoobrani i da bi „vjerojatno bio ubijen“ da se nije branio.

S druge strane, Joe Biden je opovrgao teze o svojim vezama sa „socijalistima“ i kazao, kako je Trump „odavno u potpunosti izgubio moralno vodstvo“ u SAD-u, i da „ne može zaustaviti nasilje, jer ga je godinama provocirao“.

Iz svega navedenog vidljiva je ukupna veličina unutarameričke društvene podjele, koju, sasvim sigurno, neće zaustaviti niti rezultat nadolazećih predsjedničkih izbora, tko god u njima od ove dvojice protukandidata pobijedio. Te su podjele, uvjetovane dubokim povijesnim i ideološkim osnovama, bile trajno prisutne u američkom društvu i više-manje dobro politički i medijski kamuflirane, ali su proteklih mjeseci izišle na površinu u svojoj punoj snazi i najgorem obliku – kroz političko, verbalno i fizičko nasilje između međusobno suprostavljenih strana. Teško je povjerovati kako politika i s njom snažno povezani interesi nisu čitav ovaj kaos i pokrenuli.
 

 

Komentari

komentar

You may also like