Trump optužio Kinu za kršenje obećanja

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako Kina obmanjuje SAD i ne kupuje američke poljoprivredne proizvode,kako je obećala (nakon nedavnog sastanka Trump-Xi Jinping na summitu G20 u Osaki, op. a.).

„Kina krši obećanje, ne kupuje poljoprivredne proizvode od naših jako dobrih farmera, kazavši prije toga da će to činiti. Nadam se da će oni to početi činiti uskoro!“, napisao je Trump u svojoj tvit objavi.

Podsjećamo:  krajem lipnja SAD i Kina dogovorile su se o obnovi trgovinskih pregovora nakon što je predsjednik Donald Trump kineskom kolegi Xi Jinpingu predložio ustupke oko ublažavanja sankcija protiv kineske tehnološke tvrtke Huawei i odustao od uvođenja novih carina na uvoz kineskih proizvoda. Kina se, zauzvrat, obvezala na kupnju „ogromne“ količine (Trumpov izraz na tviteru poslije održanih pregovora) američkih poljoprivrednih proizvoda. Također, na pregovorima u Osaki nije određen nikakav krajnji rok za postizanje napretka oko trgovinskog sporazuma.
U utorak je glavni ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow izjavio kako Trumpova administracija smatra, da je za Peking u pregovaračkom procesu „jako, jako važno“ poduzimati korake za kupnju američkih poljoprivrednih proizvoda.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like