Trump optužio Ukrajinu za sabotažu njegove predsjedničke kampanje

Nedavno smo pisali  kako je američki predsjednik Donald Trump, neizravno, kroz riječi zamjenice glasnogovornika Bijele kuće Sare Sanders,  upozorio Demokratsku stranku kako će, ukoliko se nastavi političko-medijska histerija oko njegovih odnosa s Rusijom i navodne umješanosti Kremlja u njegovu predizbornu kampanju, on preispitati odnose Demokratske stranke s ukrajinskim veleposlanstvom u Washingtonu glede prikupljanja kompromitirajućih informacija o članovima Republikanske stranke. Podsjetimo, Sara Sanders tom je prilikom izjavila slijedeće: „Ukoliko vi tražite primjer kampanje koja je koordinirana s inozemnom državom ili inozemnim izvorima, obratite pozornost na Demokratsko Nacionalno Vijeće (DNC), koje je faktički s Ukrajinom koordiniralo borbu protiv Trumpa.“

Međutim, čini se kako Trumpovo upozorenje nitko od američkih demokrata i njima odane glavnine mainstream medija nije shvatio ozbiljno, pa su optužbe o „ruskim vezama“ tima Trumpove predizborne kampanje i njegovih bliskih suradnika i rodbine i dalje redovito na „tapeti“ medijskih platformi, što im jamči sigurnu čitanost i gledanost, a time i visoki profit.

Zbog toga je predsjednik Trump, ovoga puta sam, bez posrednika u vidu raznih glasnogovornika ili nižerangiranih službenika Bijele kuće, odlučio uzeti stvar u svoje ruke. Naravno, učinio je to onako kako to permanentno čini još od vremena predizborne kampanje – koristeći tzv. Twitter diplomaciju. Tako je on danas, posredstvom Twittera,  otvoreno pozvao na početak istrage o aktivnostima Ukrajine glede potpore kandidatkinji Demokratske stranke Hillary Clinton u vrijeme američke predsjedničke kampanje.

„Ukrajinski političari sabotirali su Trumpovu kampanju – tiho radeći na uzdizanju Clinton“. Dakle gdje je istraga tužiteljstva?“, zapitao se predsjednik Trump na svojoj Twitter stranici.

Ukrajinsko veleposlanstvo već je ranije odbacilo takve optužbe, tvrdeći kako je u vrijeme američke predizborne kampanje bilo neutralno. Naravno, to je teško za vjerovati ukoliko se samo prisjetimo izjava ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, koji je u vrijeme američke predizborne kampanje javno izjavio, kako Trumpa, u slučaju njegove pobjede, ne bi niti pogledao, a da bi mu, samo dan nakon senzacionalne i potpuno neočekivane pobjede, posredstvom američke veleposlanice u Kijevu gđe. Jovanović uručio srdačne čestitke u svoje i u ime ukrajinskog naroda, i zaželio mu puno uspjeha u obnašanju njegove odgovrne dužnosti.

Predsjednik Trump je također optužio glavnog državnog tužitelja Jeffa Sessionsa, kazavši, kako je on zauzeo „vrlo slabu poziciju u odnosu na prijestupe Hillary Clinton“. Tako je, prema riječima Donalda Trumpa, vršitelj dužnosti direktora FBI-a Andrew McCabe „dobio 700 tisuća dolara od Hillary za (svoju, op.GN.) suprugu“.
Protunapad Bijele kuće: Ukrajina se miješala u američke izbore u korist Demokratske stranke

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like