Trump oštro kritizirao kanadskog premijera i EU

Američki predsjednik Donald Trump nastavlja sa svojom Twitter-diplomacijom – oštro je kritizirao kanadskog premijera Justina Trudeau i Europsku uniju, objavivši istovremeno fsvoju forografiju s novim talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom.

Trump se osvrnuo na temu uvedenih carina na uvoz kanadskog čelika i aluminija, koja je zaoštrila odnose između dviju država. Naveo je kako su Kanađani na nepoštenoj trgovini sa SAD-om zaradili milijarde dolara.

Trump se novom kritikom najvjerojatnije referirao na subotnju izjavu novinarima od strane kanadskog premijera nakon završetka samita G7, u kojoj je ponovo kritizirao američko uvođenje carina na kanadski čelik i aluminij, nakon čega je Trump ubrzo i povukao svoj potpis na zajedničku završnu izjavu s tog samita, nazvavši Trudeaua licemjerom koji s njim nasamo govori jedno, a potom sve opet vraća na početak.

Kanadski premijer Justin Trudeau je i nekoliko dana prije održavanja samita G7 oštro kritizirao američku administraciju, nazvavši apsurdnom činjenicu kako ona uvoz kanadskog čelika i aluminija smatra opasnošću za američku nacionalnu sigurnost (jezična konstrukcija kojom Trump opravdava uvođenje novih carinskih mjera), imajući u vidu da se kanadskim čelikom izrađuju i američki tenkovi!

U novom twittu Trump je podsjetio na američki ukupni trgovinski deficit od 800 milijardi dolara, navevši i onaj u odnosu prema EU koji iznosi 151 milijardu dolara. Također je napisao kako SAD plaćaju „gotovo sve rashode“ u obrani za članice NATO saveza.

Podsjetimo: Trump je uoči samita G7 šokirao čelnike država članica tog kluba i svojim javnim pozvom na nužnost vraćanja Rusije u članstvo G7, u čemu ga je podržao talijanski premijer Giuseppe Conte. Takvu mogućnost odbila je kancelarka Angela Merkel do riješenja ukrajinske krize, kao i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Trump je, čini se, tim pozivom, svjesno ili ne, bacio novu „kost razdora“ unutar Europske unije u kojoj ionako postojano traju prijepori oko nužnosti i svrsishodnosti daljnje primjene gospodarskih sankcija protiv Rusije.
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like