Trump pokrenuo rat protiv visokih cijena nafte

Donald Trump pristpio operacionalizaciji svog plana usmjerenog na rušenje cijena nafte.

Trump je najprije kritizirao poteze zemalja članica OPEC-a i od njih zatražio žurno smanjenje cijena nafte. Paralelno, Kongres je počeo razradu zakonskog prijedloga koji bi omogućio sudske procese za kartelske manipulacije naftnim tržištem.

Zakonski prijedlog nosi naziv No Oil Producing and Exporting Cartels Act (NOPEC). On bi stvorio pravnu podlogu za vezanje američkog zakonodavstva na protivničke zemlje (OPEC, OPEC+). SAD sada najprije žele oslabiti savez Saudijske Arabije i Rusije unutar platforme OPEC+ kojim se utvrđuju kvote dnevne proizvodnje nafte radi uravnoteženja njezine ponude i potražnje na svjetskim tržištima, a time i stabilizacije cijena na razini koja zadovoljava i proizvođače i kupce. Nakon toga Trump želi uništiti cjelokupnu strukturu organizacije OPEC i objaviti liberalizaciju slobodnog tržišta svjetskih energenata. Naravno, moćne i prebogate američke naftne tvrtke u takvim bi uvjetima najviše profitirale. Podsjećamo kako je OPEC, organizacija svjetskih zemalja-najvećih proizvođača nafte (Rusija nije njegova članica) svojedobno i ustrojen kako bi se njegove članice zajednički oduprle političkim pritiscima moćnih zemalja i njihovim diktatima o količini proizvodnje i visini cijene na svjetskim tržištima nafte. A čini se kako Trump želi upravo to.

U praksi će to izgledati na slijedeći način: SAD će uvoditi sankcije prema državnim tvrtkama povezanim s OPEC-om i OPEC+, nakon čega će uslijediti drugi krug sankcija protiv sviju onih koji ne prekinu suradnju s navedenim organizacijama.

Ti su potezi bili dovoljni da Saudijska Arabija počme povećavati proizvodnju nafte i djelomično obustavi dogovor s Rusijom u okviru OPEC+, vezan uz stabilizaciju stanja na naftnom tržištu. Ta je arapska država u posljednja dva mjeseca povećala proizvodnju nafte do rekordnih razina u zadnje četiri godine i snizila cijene za svoju naftnu sortu.

Također se primjećuje kako se i povećao izvoz nafte u SAD. On je prošlog tjedna povećan s 8 milijuna na 9,01 milijun barela dnevno na račun Saudijske Arabije, koja je povećala svoj izvoz nafte za jednu trećinu – na 1,24 milijuna barela dnevno.





Analitičari Citi-ja smatraju kako Trump time može smanjiti cijene nafte do 45 dolara za sortu Brent do kraja godine. Prema analitičara iz OPIS Analytics Gasoline, tržište nafte nalazi se na pragu velikih pokreta, koji mogu smanjiti cijene ispod 50 dolara za barel.

Ovome svakako treba dodati kako Trump na ovaj način želi postići svoja dva glavna cilja: prvi, kratkoročni, smanjiti cijene benzina na američkom tržištu (naglo povećanim nakon njegove najave o povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma i uvođenju sankcija protiv Irana u svibnju ove godine) uoči izbora za Kongres koji se održavaju u studenom i od presudne su važnosti za njegov politički život; i drugi, dugoročni, nadomjestiti nedostatak nafte na svjetskom tržištu koji se očekuje nakon što u studenom startaju sankcije protiv iranskog energetskog sektora, kojima američka administracija želi iranski izvoz „crnog zlata“ svesti na nulu. To bi, posljedično, trebalo dovesti do pada režima u Teheranu. Međutim, nedostatak iranske nafte (a Iran sada plasira oko 2 milijuna barela nafte dnevno na tržište), ukoliko se ne pronađe adekvatna zamjena, automatski bi doveo i do skoka cijena nafte.

SAD pripremaju udar na OPEC





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like