Trump popustio: potpisao je paket pomoći gospodarstvu

Pod pritiskom kongresmena američki predsjednik Donald Trump potpisao je u nedjelju navečer, nakon nekoliko dana odupiranja, paket pomoći gospodarstvu vrijedan 900 milijardi dolara, koji je u ponedjeljak prihvatio Kongres.

Trump je potpisao i prijedlog državnog proračuna, zahvaljujući čemu se izbjegla blokada javnih službi.

“Potpisujem ovaj zakon kako bi se ponovno pokrenula pomoć za nezaposlene, zaustavile deložacije, pružila pomoć zakupcima, omogućila dodatna sredstva za programe zajmova poduzetnicima, omogućilo zaposlenicima zrakoplovnih tvrtki da se vrate na posao i dala dodatna sredstva za distribuciju cjepiva”, objasnio je Trump u priopćenju.

Do preokreta je došlo nakon dana obilježenoga apelima svih političkih struja, u kojima se od njega tražilo da djeluje kako bi se izbjegla gospodarska i socijalna katastrofa, posebno za najranjivije, s obzirom na to da je odluka o isplati pomoći za milijune nezaposlenih istekla u subotu u ponoć.

“Amerikancima je hitno potrebna pomoć”, napisao je na Twitteru utjecajni republikanski senator Mitt Romney.

“Predsjednik mora odmah potpisati plan pomoći koji je izglasao Kongres ili uložiti veto, prije nego što bude prekasno”, istaknuo je.

Trump je odbijao potpisati paket pomoći tvrdeći da je plan pomoći vrijedan više od 900 milijardi dolara, koji su s velikom većinom prihvatila oba doma Kongresa i prihvatio njegov ministar gospodarstva i financija, “sramotan”.

Ne rekavši izričito da će se usprotiviti planu i uložiti veto, zatražio je da se iznos pomoći građanima utrostruči da 600 na 2000 dolara.

Novim se planom do sredine ožujka produžuje pomoć za nezaposlene, omogućuju zajmovi za poduzeća, predviđaju milijarde dolara pomoći za manja i srednja poduzeća, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, zračni promet itd – produžuje moratorij na deložaciju onih koji ne mogu plaćati najamninu, suspendira zapljena nekretnina i predviđaju fondovi za distribuciju cjepiva protiv covida 19.

 

Komentari

komentar

You may also like