Trump poslao zrakoplove F-16 u UAE, a ranije i strateške bombardere. Priprema li napad na Iran?

Ne tako davno pisali smo o smjenama na vrhu Pentagona koje je učinio aktualni američki predsjednik Donald Trump na čuđnje mnogih tamošnjih političara i medija, od kojih su neki te poteze povezivali i s mogućim pripremama za vojni napad na Iran i njegova nuklearna postrojenja.

Bile te procjene točne ili ne, za sada se ipak najbolje rukovoditi samim činjenicama, a one, osim navedenih smjena u Ministarstvu obrane SAD-a, govore i o konkretnim vojnim potezima koji svjedoče o jačanju američke vojne nazočnosti u zoni Perzijskog zaljeva. Tako su u subotu Sjedinjene Države na Bliski istok prebacile svoje strateške bombardere B-52H Stratofortress, o čemu je izvijestilo američko Središnje zapovjedništvo CENTCOM (zona odgovornosti širi Bliski istok). Radi se o zrakoplovima iz sastava 5. eskadrile iz zrakoplovne baze u Sjevernoj Dakoti koji su „izvršili operativni let na Bliski istok 21. studenog s ciljem sprječavanja agresije i potvrde američke potpore partnerima i saveznicima“.

Danas je stigla vijest kako je CENTCOM iz Njemačke prebacio u UAE eskadrile lovaca F-16 s istim, gore navedenim ciljem (info: Israel Defense). Pa iako se izvor eventualne agresije eksplicite ne navodi, ne treba biti pretjerano mudar pa da se shvati kako je riječ o Iranu.

Radi se o lovačkim zrakoplovima iz 480. eskadrile iz sastava 52. lovačkog puka stacioniranog u njemačkoj zrakoplovnoj bazi Spangdahlem, koji su skupa s osobljem za opsluživanje prebačeni u UAE. Tamo će se baviti „pripremom za vojne aktivnosti, i uvježbavati brzi razmještaj američkih snaga u bilo koju točku na Zemlji u bilo kojem trenutku“. Preciznu lokaciju dislociranja istih zrakoplova izraelski medij ne navodi, ali je najvjerojatnije riječ o bazi Al-Dafra u UAE.

Komentari

komentar
You may also like