Trump potpisao zakon o novim sankcijama protiv Rusije, uz riječi da je štetan, pa i protuustavan

I konačno, svanuo je i taj dan. Američki predsjednik Donald Trump, kako se i očekivalo, u srijedu posljepodne po srednjoeuropskom vremenu, potpisao je novi zakon izglasan nedavno od strane Kongresa, a koji se odnosi na proširenje američkih sankcija protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje. Trump je zakon potpisao u jeku najžešće kampanje koja se u američkim medijima vodi protiv njega i njegovih bliskih osoba iz kruga obitelji i suradnika unutar američke  administracije, zbog navodnih veza s Rusijom tijekom predizborne kampanje.

Ovim je Trump, ukoliko je i imao ozbiljne namjere vezano za  poboljšanje poremećenih američko-ruskih odnosa, de facto lišen te mogućnosti jer se potpisanim zakonom, izvršnoj vlasti kojoj je na čelu, znatno ograničavaju manevarske mogućnosti koje bi vodile u tom smjeru.

A koliko je sam Donald Trump „sretan“ ovim svojim potezom (potpisom), ukazuje i njegova izjava odmah nakon potpisivanja zakona, prema kojoj, ovaj zakon u sebi sadrži „otvoreno neustavne odredbe“. U biti, ta je izjava vrlo kontroverzna jer u stvari govori kako predsjednik najmoćnije sile svijeta potpisuje zakon koji je, prema njegovom mišljenju protivan američkom ustavu. Što to ustvari znači? Nije li on prisiljen na ovaj potpis ili, ukoliko nije, krši li time zapravo i sam Ustav SAD-a na koji se poziva.

Ali i ne samo to. „Sreću“ Donalda Trumpa nakon potpisivanja ovog zakona najbolje oslikavaju i njegove slijedeće riječi: „Makar i podupirem oštre mjere usmjerene na kažnjavanje i sprječavanje  agresivnog i destabilizirajućeg ponašanja Irana, Sjeverne Koreje i Rusije, taj je zakon posebno štetan“, kaže se u tekstu iz priopćenja službe za odnose s javnošću Bijele kuće.

Te mjere, prema ocijeni Trumpa, posežu na izvršnu vlast i „umanjuju interese američkih tvrtki i europskih saveznika.“ Pritom je dodao kako se nada da primjena ovog zakona neće omesti „rad s europskim saveznicima po pitanju riješenja ukrajinske krize“. Međutim, kako stoji u izjavi Bijele kuće, predsjednik daje do znanja kako „Amerika neće trpjeti miješanje u naš demokratski proces“.Predsjednik Trump je također kazao, kako će ovaj zakon „otežati  (potpisivanje) dobrih poslova u korist američkog naroda i još više zbližiti Kinu, Rusiju i Sjevernu Koreju“. Iran je vjerojatno zaboravio.

U svakom slučaju čekaju nas ozbiljna vremena, kako po pitanju daljnjeg razvoja američkih unutarnjopolitičkih procesa, tako i onih iz domene međunarodnih odnosa.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like