Trump predložio kandidata za direktora Svjetske banke

Foto: The Japan Times

Američki predsjednik Donald Trump predložio je kandidaturu zamjenika ministra financija SAD-a Davida Malpassa na dužnost predsjednika Svjetske banke, objavila je američka televizija ABC News.

Suglasno informacijama tog medija, u Washingtonu se pojavilo dostatno skepse u odnosu na Malpassa, jer je upravo on ranije bio česti kritičar Svjetske banke i drugih međunarodnih financijskih institucija.

„David i Sjedinjene Države pozdravljaju mogućnost polučenja čelne pozicije te organizacije i izvršenje postavljenih zadaća od strane takvih organizacija i njihovog učinkovitog i rezultativnog rada“, izjavio je neimenovani izvor unutar američke administracije za ABC News.

David Malpass je 62-ogodišnji republikanac , koji je u vrijeme Trumpove predizborne kampanje 2016.g. bio njegov stariji savjetnik za gospodarstvo. Od rujna 2017. obnaša funkciju zamjenika američkog ministra financija za vanjskopolitička pitanja i navodno je protuglobalist.

Podsjećamo: početkom siječnja ove godine dosadašnji predsjednik Svjetske banke (WB) Amerikanac Jim Yong Kim, koji je stupajući na tu dužnost izjavio kako mu je glavni cilj iskorjenjivanje svjetskog siromaštva, odlučio je podnijeti ostavku na tu dužnost, koju je obnašao od 1. srpnja 2012.g. Nakon što je ostavka stupila na snagu s 1. veljače, v.d. direktora WB obnaša bugarska ekonomistica Kristalina Georgieva.





Nakon ostavke Jim Yong Kim, inače po formalnom obrazovanju liječnika, on ponovo namjerava ući u sastav međunarodne nevladine organizacije koja je 1987.g. osnovana upravo zahvaljujući njegovim naporima – „Partners in Health“ – PIH.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like